vestnik

O kulturni dediščini Pomurja 

A. Nana Rituper Rodež, 21. 5. 2018
Tomislav Vrečič
Razstava pripoveduje o kulturni dediščini Pomurja. 
Aktualno

Da bi o bogastvu in raznolikosti kulturne dediščine Pomurja seznanili čim širši krog ljudi, je Pomurski muzej Murska Sobota pripravil razstavo Kulturna dediščina Pomurja. Na ogled je v murskosoboškem trgovskem centru Maximus.  

Razstava pripoveduje obogastvu kulturne dediščine, ki so jo tudi v počastitev letošnjega Evropskega leta kulturne dediščine pripravili v Pomurskem muzeju Murska Sobota. Na razstavi je na panojih v dvanajstih vsebinskih sklopih predstavljena materialna in nesnovna kulturna dediščina Pomurja ter njena vloga, soustvarili pa so jo kustosi muzeja; umetnostna zgodovinarka Tamara Andrejek, arheologa Branko Kerman in Samo Sankovič, zgodovinarkaMetka Fujs ter etnologinji Mateja Huber in Jelka Pšajd.


e93a8ad8d791c678e4ef29447b67b84f
Tomislav Vrečič
Razstava pripoveduje o kulturni dediščini Pomurja.


Razstavo je podrobneje predsastvila Tamara Andrejek in razložila, da na razstavi črpajo in predstavljajo kulturno dediščino iz zbrike muzeja ter tudi zbrik drugih muzejev iz Pomurske regije. Največji poudarek je na nepremični kulturni dediščini pokrajine, v okviru katere predstavljamo arheološko dediščino, gradove in dvorce, cerkve in kapele, mestna jedra in meščansko arhitekturo, podeželsko stavbno dediščino, tehniško dediščino, obcestna znamenja, spomenike in javne plastike. Poleg materialne dediščine, pa razstava prikaže tudi nesnovno dediščino, običaje, šege, znanja, veščine, jezik, kulinariko nekatere druge značilnosti življenja ljudi te pokrajine.
Razstava bo v trgovskem centru postavljena dva tedna, potem pa se bo, ker zajema kulturno dediščino celotnega Pomurja, selila tudi po drugih krajih in ustanovah.

Tomislav Vrečič
Kulturna dediščina Pomurja Tamara Andrejek Pomurski muzej Murska Sobota