vestnik

Ob dnevu veteranov zahtevali odgovorno politiko za prihodnje rodove

Vestnik, 17. 5. 2021
Posnetek zaslona
Dan veteranov.
Aktualno

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je praznovala spomin na 17. maj 1990, ko so nekateri poveljniki teritorialne obrambe zavrnili ukaz o premestitvi orožja iz njenih skladišč.

Dan veteranov vojne za Slovenijo je spomin na 17. maj 1990, ko je bila ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite kot odgovor na ukaz o premestitvi orožja Teritorialne obrambe iz lastnih skladišč v skladišča pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade. S tem so preprečili popolno razorožitev takratne Teritorialne obrambe in vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države Slovenije. Člani Zveze policijskih veteranskih društev (ZPVD) Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) se vsako leto 17. maja poklonijo v spomin umrlim vojnim veteranom in položijo vence k spomeniku padlim v osamosvojitveni vojni. Tudi letošnja obeležitev je bila drugačna, tradicionalno prireditev na Geometričnem središču Slovenije na Vačah pri Litiji so zaradi epidemioloških razmer premestili v virtualno okolje. Pripravili so videoposnetek z nagovorom predsednika ZVVS.

Bodo državniki slišali sporočilo veteranov?

Ladislav Lipič, predsednik ZVVS, in Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever, sta ob tej priložnosti podpisala skupno izjavo, s katero člani zvez sporočajo, da so ponosni na dosežke in razvoj države, a kljub temu kritični do stopnje spoštovanja, upoštevanja različnosti, kulture dialoga, ki jim ni v čast.

»V demokraciji smo vsi odgovorni za družbeno blaginjo v državi, ker ima pri nas, po ustavi, ki smo jo z orožjem ubranili, oblast ljudstvo. Vlada, državni zbor in predsednik države so v službi ljudstva in ne v službi gospodarskih in političnih, tako imenovanih, elit. Družbeno odgovornost je zamenjalo patetično besedičenje o domoljubju, ki ne združuje, temveč deli na naše in vaše. Domoljubje so odgovorna družbena dejanja, ki ne postavljajo v ospredje lastnih pritlehnih koristi in koristi novih elit, ki se drenjajo okoli korita in temu rečejo politika. Domoljubje je zavest o pripadnosti narodu, deželi, domovini in državi ter soodgovornost za njen obstoj in razvoj. Vse ostalo je burka, farsa in tragedija slovenskega naroda in mlade države. Za to se nismo borili. Zato niso padli možje v vojni za neodvisnost in suverenost. Naša vizija se ni spremenila od časov, ko smo bili še dežela. Še vedno hočemo svobodno in pravično Slovenijo za vse in vsakogar. Mi, ki počasi odhajamo in smo svojo zgodovinsko dolžnost izpolnili in priborili neodvisnost in suverenost, zahtevamo odgovorno politiko za prihodnje rodove. Njihov je ta svet. Njihova je ta dežela. Njihova je ta država,« piše v skupnem sporočilu.

ladislav lipič
Posnetek zaslona
Generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Generalmajor Ladislav Lipič je ob tem še čestital vsem veterankam in veteranom. "Praznik vojnih veteranov 91 je dan, kateri nas spominja na upor. Na upor zoper jugoslovansko ljudsko armado, ki je zahtevala predajo orožja teritorialne obrambe. Vendar se to po zaslugi narodno zavednih in upornih pripadnikov teritorialne obrambe ni zgodilo in tako slovenska teritorialna obramba ni bila razorožena. Je pa to dejanje sprožilo velik nemir. Tako med pripadniki obrambnih sil, torej teritorialne obrambe in milice, kakor tudi v slovenski politiki in pa v javnosti na sploh. Posledica tega dejanja je bilo rojevanje ideje o tajni vojaški varnostni organizaciji, ki je bila kasneje poimenovana manevrska struktura narodne zaščite. Vojni veterani 91 smo v spomin na ta dogodek izbrali 17. maj za naš dan in želimo si, da bi to bil intimni praznik vseh državljank in državljanov, saj je to hrabro dejanje omogočilo organiziran in oborožen upor v podporo političnim odločitvam in predvsem odločitvi ljudi na vseljudskem referendumu, 23. decembra 1990."

veterani2
Posnetek zaslona
Dan veteranov.

dan-veteranov dan-veteranov-vojne-za-slovenijo