vestnik

Ob dveh enotah bosta gozdni igralnici

I. B., 31. 1. 2022
Vrtec Beltinci
Gozdni igralnici še nastajata, predvidoma bosta končani spomladi, vključevali pa bosta obveščevalno tablo, mizico in stole iz drevesnih debel. Foto Vrtec Beltinci
Aktualno

Najmlajšim želijo privzgojiti pozitiven odnos do narave – Sodelujejo z zavodom iz Srbije

Vrtec Beltinci v tem šolskem letu prvič sodeluje v programu Erasmus+. Na pobudo tamkajšnje občine so predstavniki vrtca sodelovali v skupini za pripravo evropskih projektov in izdelali projekt Vrtec pod krošnjami – razvoj in implementacija kurikuluma gozdne pedagogike. S tem želijo izvedbo dejavnosti z različnih področij kurikuluma prenesti v naravno okolje in otrokom ponuditi najboljše možnosti za celostni razvoj sposobnosti. V bližini enot v Ižakovcih in Beltincih, ki sta najbolj aktivno vpeti v projekt, so v tem mesecu začeli urejati gozdni igralnici, ki bosta opremljeni z obveščevalno tablo, stolčki iz neobdelanega lesa in kakšno mizico. »Poseg v gozd bo minimalen, saj se bomo mi prilagodili njemu,« pravi ravnateljica in koordinatorica projekta Martina Vidonja, ki še doda, da bosta igralnici na zemljišču, ki jim ga je v uporabo dala beltinska občina. 


»Otrokom želimo omogočiti, da čim več časa preživijo zunaj, za kar v današnjem času staršem pogosto zmanjka časa. Otroci so v naravnem okolju bolj sproščeni in se lažje učijo, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje in razvoj. Privzgojiti jim želimo pozitiven odnos do narave in znanja, ki naj postanejo trajna,« pravi sogovornica. Vzgojiteljice z otroki v njihovem vrtcu nekatere aktivnosti že sedaj izvajajo v naravnih okoljih in pri najmlajših zaznavajo veliko željo po tem, da delo in igro nadaljujejo zunaj. Pri urejanju gozdnih igralnic aktivno pomagajo tudi starši vrtčevskih otrok, dela bodo končana predvidoma spomladi, k aktivnostim pa bo vrtec povabil tudi otroke, ki vzgojno-varstvenega zavoda ne obiskujejo. 


V sklopu projekta, ki se bo končal novembra letos, je Vrtec Beltinci vzpostavil tudi partnersko sodelovanje s predšolsko ustanovo Vrabac iz srbskega mesta Kragujevac. Prakso vrtca pod krošnjami želijo v prihodnje razširiti tudi na druge enote, pa tudi širše v lokalnem, državnem in evropskem prostoru. Prav tako bodo v naslednjih letih sodelovali v projektih Erasmus+, ideje že snujejo. 

vrtec-beltinci erasmus-+