vestnik

Ob Ledavi od Turnišča do Lendavskih goric

Jože Gabor, 29. 4. 2019
Jože Gabor
To pot so prehodili udeleženci pohoda v organizaciji Kolesarskega kluba Varaški šujstri. Fotografija Jože Gabor
Aktualno

Od Turnišča do Lendavskih goric je ob Lendavi okrog trinajst kilometrov hoje. To pot so prehodili udeleženci pohoda v organizaciji Kolesarskega kluba Varaški šujstri, po njej pa so nekoč do svojih zidanic med vinogradi hodili tudi njihovi predniki.

Pohodniki so se zbrali pri zgradbi občine Turnišče, od koder so se podali do Nedelice in mimo gramoznice do mostu pri Ginjevcu. Od tam so hodili ob Ledavi do zapornice na reki pred Lendavo. Nato so krenili po nasipu proti Dolgi vasi, mimo nekdanje opekarne v Dolgi vasi in po hoji po Dolgovaških in Lendavskih goricah pot zaključili v zidanici z vinsko kletjo družine Sep. Pot je potekala tako po asfaltiranih, kakor tudi po poljskih, makadamskih poteh. Organizatorji so poskrbeli, da so se po druženju in pogostitvi med vinogradi vrnili na izhodišče poti s prevoznim sredstvom.
Kolesarski klub Varaški šujstri (turniški čevljarji) čez leto organizira še druge pohode in kolesarjenja. Člani, ki so iz Turnišča in okoliških vasi, so tudi lastniki starodobnik koles. Imajo jih več kot trideset, zbirajo pa tudi druge muzejske predmete, ki so jih nekoč uporabljali njihovi predniki. S starodobnimi kolesi se vsako leto popeljejo na različne etnološke prireditve, kot so Ferencovo senje v Turnišču, Lendavska trgatev in Jenamena fest v Črenšovcih.
pohod ob Ledavi