vestnik

Ob mednarodnem muzejskem dnevu muzeji vabijo k brezplačnemu obisku

Vestnik.si, STA, 18. 5. 2022
profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ob današnjem mednarodnem muzejskem dnevu bo obiskovalcem v številnih slovenskih muzejih in galerijah na voljo pestro dogajanje, od tradicionalnega brezplačnega vstopa in vodenj do odprtja razstav. O potencialih slovenskih muzejev bo govora na strokovnem srečanju muzealcev. Letošnja nosilna tema je moč muzejev.

Slovenski državni muzeji so ob mednarodnem muzejskem dnevu pripravili skupno panojsko razstavo z naslovom Skrita moč muzejev. Na njej se državni muzeji predstavljajo z izbranimi podobami raznolikih predmetov, zbirk ali zgodb iz svojih depojev.
Mednarodni muzejski dan je letos namenjen razmisleku o moči muzejev pri doseganja trajnosti, inovacijah, dostopnosti ter gradnji skupnosti. Muzeji se lahko vključujejo v spodbujanje trajnega razvoja in socialne ekonomije ter razširjanje znanstvenih informacij o okoljskih izzivih. Hkrati so inovativna igrišča za nove tehnologije. Muzeji tudi povezujejo družbo, gradijo skupnosti ter prispevajo k oblikovanju informirane in angažirane civilne družbe, so zapisali pri Icom Slovenija.
Mednarodni muzejski svet (Icom) je leta 1977 zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto mednarodni muzejski dan obeležujejo v več kot 40.000 muzejskih ustanovah v 158 državah sveta.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota v soboto, 21. maja, ob 10. uri pripravljajo brezplačno družinsko delavnico in prost vstop za družine. Na delavnici bodo obiskovalci spoznali staro otroško igro pletenja stolčkov iz ločja in se sami preizkusili v pletenju, delavnica pa je primerna za otroke od 5. leta starosti. 

V Galeriji-Muzeju Lendava bodo danes ob 19. uri odprli retrospektivno razstavo ob 50. mednarodni likovni koloniji Lendava. Po odprtju razstave bo še jazz koncert Muddy Shoes Band feat. Horvath Misi.

Kaj zdaj berejo drugi