vestnik

Občina vendarle našla izvajalca za sanacijo spodnjega dela fasade

Rok Šavel, 25. 8. 2021
Rok Šavel
Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je sporočila, da se bo začela težko pričakovana sanacija spodnjega dela fasade na objektu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PIŠK). Dela bo izvedla soboška Komunala, nadzor pa bo vršilo podjetje Remo Zrinski in drugi.

Kot so sporočili iz mestne občine, se bo vendarle pričela prepotrebna sanacija fasade na enem od osrednjih prostorov izobraževalnega, znanstvenega, kulturnega in družabnega dogajanja v mestu, občini in regiji. Obstoječa fasada PIŠK Murska Sobota je namreč iz kamnitih plošč ,in sicer iz naravnega kamenega peščenjaka iz kamnoloma v Bihaču, v BIH, imenovanega BIHACIT, z leti pa so se pojavile poškodbe zaradi bioorganizmov, kot so alge, glive, lišaji in mahovi.

20210824_123303
Rok Šavel
Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Dvakrat brez ponudb, zaj bo PIŠK 'odrešila' Komunala

Občina je za sanacijo naročila celo izdelavo strokovnega mnenja s strani Fakultete za gradbeništvo v Ljubljani, v katerem so bili pripravljeni predlogi sanacije kamnite fasade na objektu knjižnice, ki s svojo podobo ni v ponos mestu. Dvakrat so ponudnika za sanacijo iskali preko javnega naročila, a prejeli niso niti ene same ponudbe, zato so sedaj s povpraševanji poskusili še v tretje in posel predali javnemu podjetju, ki je v 100-odstotni lasti občine, Komunali.

20210824_123321
Rok Šavel
Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Sanacija spodnjega dela fasade  predvideva:

  • Odstranitev pasu tlakovcev okrog objekta, kjer so nastale poškodbe zaradi vlage in sanacija
  • Izvedbo hidro in toplotne izolacije v kritičnih predelih stavbe v stiku s terenom
  • Zamenjavo poškodovanih kamnitih plošč z enakim oz. podobnim kamnom v spodnjem delu fasade
  • Zamenjavo toplotne izolacije do višine zamenjave plošč
  • Primerno zaščito plošč z ALGOCID PLUS, dobavitelja JUB
  • Primerno anti-grafitno zaščito do višine 2.00 metra nad terenom okrog celotne stavbe.

Celotna investicija znaša 88.885 evrov z davkom, nadzor nad izvedbo Komunale pa bo vršilo podjetje Remo Zrinski in drugi, ki je sicer tudi že lani pripravilo tehnično poročilo za navedeno sanacijo, v kateri je med drugim navedeno, da lahko predvidena dela izvajajo samo strokovno specializirana podjetja za to vrsto del, naročnik pa naj zagotovi strokovni nadzor nad izvajanjem del, prevzem opravljenih del pa opravi skupaj s projektantom objekta. Projekt je delno sofinanciran s strani ministrstva za kulturo, v višini 27.188,52 evrov, obnova bo predvidoma zaključena konec septembra.

PIŠK sanacija komunala