vestnik

Občina Puconci praznuje. To so prejemniki priznanj in nagrad

I.B., 13. 10. 2020
Arhiv občine
Občina Puconci danes praznuje 23. občinski praznik.
Aktualno

Občina Puconci danes praznuje 23. občinski praznik. Slovesno sejo, podelitev priznanj in nagrad so morali zaradi poostrenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom odložiti, kljub vsemu pa je župan čestital občanom in razkril letošnje nagrajence.

V čestitki na občinski spletni strani je župan Ludvik Novak zapisal, da je praznik vsako leto mejnik, ko se pogleda na dosežke in se z upanjem pregledujejo načrti. »Če se ozrem na teh sedem mesecev borbe z okužbo, lahko rečem, da smo v naši občini do sedaj zelo dobro obvladovali situacijo, saj nimamo nobenega smrtnega primera in malo okuženih,« je dejal in dodal, da gospodarsko življenje v občini in izvajanje občinskega proračuna nista zamrla, več težav je bilo pri organizaciji družbenega življenja. 

cecf2068da647667e3fc720fc72af28e
Aleš Cipot
Ludvik Novak je letos občanom čestital preko občinske spletne strani.

Infrastrukturni projekti
Novak je kot pomembni naložbi, ki ju izvajajo z državno pomočjo, navedel obnovi cest v Gorici in Brezovcih, vredni slabe tri milijone evrov. Prav tako obnavljajo nekaj lokalnih cest, sanirali so že nekaj javnih poti v občini, dokončana je kanalizacija v Beznovcih. »Žal pa nismo veliko naredili na področju oskrbe z vodo in odvajanja odpadnih voda. Pri oskrbi z vodo se še dogovarjamo z državo za nadgradnjo vodovoda sistema B, s katero bo v celoti dokončano vodovodno omrežje v naši občini, kanalizacijski sistemi pa so zaradi financiranja popolnoma na stranskem tiru,« pravi Novak. Veseli ga, da so zagnali dela na področju turistične ponudbe v občini, premalo opazni pa so premiki v oskrbi starejših in gradnji optičnega omrežja, je v zapisu poudaril župan. 

Dobitniki občinskih priznanj

- Štefan Zelko iz Lemerja

- Irena Horvat iz Doline

- Jožef Rituper iz Pečarovec

Zelku bo priznanje izročeno za večletno uspešno delo in za ohranjanje tradicionalne ljudske obrti – lončarstva. Izhaja iz družine, ki lončene izdelke še vedno izdeluje na tradicionalni način na vretenu, obenem je tudi eden redkih, ki še obvladajo skoraj pozabljeno redukcijsko ali črno žganje. Horvatova prejme priznanje za dolgoletno in požrtvovalno delo na področju kulture, lokalne samouprave in doprinos k razvoju Doline. Je pobudnica ustanovitve in predsednica tamkajšnjega kulturno-turističnega društva, vpeta je v delo Zveze kulturnih in turističnih društev Občine Puconci ter stremi k dobrodelnosti in sodeluje pri različnih projektih. Tretji prejemnik priznanja pa je bil izbran zaradi prostovoljnega dela na raznih področjih, prispevka k promociji občine ter realizacije prepoznavnih turističnih produktov. Jožef Rituper je prostovoljec že 45 let, znan po projektih rekreativnega športa v občini. Na njegovo pobudo je nastala blagovna znamka Zgrebaš, je pobudnik pohodnih izkaznic in član številnih društev, tako na občinski kot regijski ravni. 

stanka-dešnik, jz-kpg, vsi-smo-zmagovalci
Tomaž Koltai
Jožef Rituper je eden od treh prejemnikov občinskih priznanj.

Nagrada PGD Kuštanovci, županovo priznanje Bojanu Beznecu


Nagrado občine bo prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Kuštanovci, ki je bilo ustanovljeno leta 1933. Kot je zapisano v obrazložitvi, je društvo v zadnjih letih precej sredstev namenilo obnovi in posodobitvi gasilskega doma in opreme v njem, pozornost pa namenja tudi izobraževanju gasilcev. Ob 170 prebivalcih v vasi imajo štiri gasilske ekipe in sodobno opremo, kar je redkost v občini in širše. Občina jim je za dolgoletno dosledno, sistematično in prostovoljno delo na gasilskem področju namenila nagrado v višini 500 evrov. 

gasilsko vozilo, PGD Kuštanovci
Ines Baler
Kuštanovski gasilci so leta 2017 predali namenu novo gasilsko orodno vozilo z vso potrebno sodobno opremo.

Za požrtvovalno delo na področju gasilstva in lokalne samouprave pa je županovo priznanje prejel Bojan Beznec iz Bodonec. Član tamkajšnjega društva je več kot 35 let, prav tako je dobitnik številnih gasilskih priznanj in odlikovanj. Ob tem da je nepogrešljiv med gasilci, je vključen še v vaško športno društvo in v društvo podeželske mladine Bodonci in eden od ustanovnih članov Kluba malega nogometa Bodonci.

Arhiv občine
Novaka veseli, da so zagnali dela na področju turistične ponudbe v občini, premalo opazni pa so premiki v oskrbi starejših in gradnji optičnega omrežja.
občina-puconci občinski-praznik nagrajenci občinska-priznanja