vestnik

Občina vlagala v center za starejše, a ta nikogar ne pritegne. Kaj je šlo narobe?

Majda Horvat, 20. 5. 2020
Majda Horvat
Občina je veliko vložila v ureditev Polanščkove domačije v Turnišču za potrebe centra za starejše, toda občani ponujene možnosti za dnevno varstvo starejših niso sprejeli.
Aktualno

Pomoč na domu začel izvajati Dom starejših Lendava, trenutno jo potrebuje pet uporabnikov.

Občina Turnišče je z namenom ureditve centra za starejše z dnevnim varstvom leta 2016 kupila in obnovila spomeniško zaščiteno Polanščkovo domačijo v Turnišču ter za to iz proračuna namenila več kot 140 tisoč evrov. Prostore so uradno odprli novembra 2018, toda dejavnost še danes ni zaživela, prav tako je objekt še vedno brez klančine oziroma dvigala za invalidski voziček za neoviran dostop invalidov.
Župan Borut Horvat pravi, da center ni zaživel zato, ker potrebe po tej storitvi ni prijavil nihče, kljub temu da je občina z Domom starejših Rakičan, ki naj bi organiziral dejavnost in prostore domačije vzel v najem, gospodinjstvom večkrat poslala obvestila o tej možnosti. Dom starejših Rakičan je socialnovarstveno storitev pomoč na domu na območju turniške občine doslej že izvajal, s 1. majem pa jo je prevzel Dom starejših Lendava. Prejšnje vodstvo turniške občine lendavskemu domu te možnosti ni dalo, prav tako ga leta 2017 ni obvestilo o tem, da občina daje prostore Polanščkove domačije v najem.


Zdajšnja sprememba izvajalca pomoči na domu bi torej lahko vplivala tudi na nadaljnji interes za organizacijo dnevnega centra starejših. »Kakšni so nadaljnji načrti Doma starejših Rakičan, nam ni znano. Nazadnje smo skupaj ugotavljali interes, da se dnevni center vzpostavi. Žal pa to ni odvisno od občine in doma, ampak od interesa uporabnikov,« je glede tega povedal župan.
Kot rečeno je izvajanje pomoči na domu v turniški občini maja prevzel Dom starejših Lendava, potem ko je konec aprila potekla pogodba, ki jo je občina imela sklenjeno z Domom starejših Rakičan. Občina je povpraševanje za izvajanje te storitve tokrat poslala še dvema izvajalcema, ki opravljata storitev na območju lendavske upravne enote, lendavski enoti Centra za socialno delo Pomurje ter Domu starejših Lendava, zadnji se je edini odzval na ponudbo. Ekonomska cena novega ponudnika znaša ob delavnikih 17,20 evra na uro, medtem ko je bila cena Doma starejših Rakičan 19,30 evra. Uporabniki te storitve na območju turniške občine bodo tako po novem plačevali 7,46 evra na uro (prej 7,61 evra), subvencija občine pa bo znašala 9,74 evra (prej 11,69 evra).

»Prenos dejavnosti je potekal brez težav. Dom starejših Rakičan je vse uporabnike seznanil s prenosom izvajanja storitve na novega izvajalca, novi izvajalec pa je vse družine oziroma posameznike obiskal ter se z njimi dogovoril o nadaljevanju izvajanja,« je povedal Horvat. Pomoč na domu, ki se zaradi epidemije koronavirusa izvaja le v nujnih primerih, ima trenutno v občini pet uporabnikov, njihovo število pa se spreminja.

turnišče dom starejši-ljudje