vestnik

Občina želi kupiti objekt nekdanje Tobačne

Timotej Milanov, 27. 3. 2021
Timotej Milanov
Povpraševanje po najemniških stanovanjih v Murski Soboti še vedno zdaleč presega število razpoložljivih stanovanj. Foto Timotej Milanov
Aktualno

V objektu je predvidenih devet stanovanj, ki bodo postala del občinskega stanovanjskega sklada.

Mestna občina Murska Sobota je v letošnjem proračunu predvidela 649 tisoč evrov za reševanje stanovanjske problematike mladih, natančneje za komunalno urejanje zemljišč in nakup stanovanj za mlade. Odkupiti želi še nedokončan večstanovanjski objekt v Ulici Štefana Kuzmiča v Murski Soboti. Gre za objekt nekdanje Tobačne, ki ga je že pred leti kupil podjetnik Stanislav Kolarič in ga začel preurejati z namenom prodaje stanovanj na trgu. V njem je predvidenih devet stanovanj s parkirnimi mesti. Za nakup objekta bo občina namenila 500 tisoč evrov. Kolarič pravi, da pogajanja še potekajo, za stavbo pa se po njegovih besedah poleg občine zanimajo še drugi kupci. Objekt bo kupil javni stanovanjski sklad mestne občine, ki bo stanovanja vključil v svoj fond najemniških stanovanj, v katerem je trenutno 421 stanovanj. 

Tudi direktorica sklada Gaby Flisar pravi, da pogajanja o morebitnem nakupu stavbe še niso končana, če se ne bi mogli dogovoriti glede cene, pa je možen tudi nakup druge stavbe. Potem ko bo objekt pripravljen za bivanje, bodo stanovanja oddajali mladim družinam v najem po prednostnem seznamu, pri čemer je povpraševanja še vedno precej več od razpoložljivih stanovanj. »Trudimo se ustreči čim več prosilcem. Letos nam je šla občina na roko, da smo dobili sredstva za nakup tega objekta. Pri tem je naša politika takšna, da v Murski Soboti kupujemo starejše hiše in jih obnavljamo. Menimo, da je to boljše od nakupa stanovanj v novogradnjah, saj na ta način skrbimo tudi za oživljanje degradiranih delov mesta,« pravi Flisarjeva.

V zadnjem času se je fond občinskih stanovanj s pomočjo sredstev celostnih teritorialnih naložb okrepil tudi s stanovanji za ranljive skupine – starejše in brezdomce. Kmalu se bodo prvi stanovalci vselili v bivalne enote za starejše v Ivanocijevem naselju. Gre za šest bivalnih enot za osem uporabnikov. Prav tako so razširili in uredili zavetišče za brezdomce v Tomšičevi ulici, tako da je zdaj v njem 12 bivalnih enot.

V zadnjem času se je fond občinskih stanovanj s pomočjo sredstev celostnih teritorialnih naložb okrepil tudi s stanovanji za ranljive skupine – starejše in brezdomce.

tobačna MOMS odkup stanovanja