vestnik

Obnova soboškega središča proti koncu - kmalu nove klopi in tudi vrtnice 

AG/TM, 9. 5. 2018
Nataša Juhnov
Obnova soboškega središča proti koncu. 
Aktualno

Po dokončanem drevoredu Martina Lutra je zdaj proti koncu tudi obnova Trga zmage, promet po slovenski cesti pa je že stekel. Naslednja v vrsti za prenovo je soboška tržnica. 

Poti, ki vodijo do spomenika zmage, so na novo tlakovane in širše, urejajo pa še okolico in dokončujejo obnovo spomenika. Obnovljeni bodo vsi kovinski elementi, topovi, kipa partizana in vojaka Rdeče armade ter podstavek spomenika.


Predvideni rok za dokončanje vseh del na Trgu zmage je v sredini maja, okvirna vrednost projekta pa 570 tisoč evrov.
Kot so nam sporočili mestne občine, bo izvajalec del v naslednjih dneh opravljal še kar precej dela, in sicer bodo izvedli t. i. drenažni beton v elipsi takoj pod spomenikom zmage in zasadili elipse z vrtnicami. Odstranili bodo večje grmovje na severni in južni strani trga ter zasadili nove, preuredili celotno zelenico in na novo posejali travo. Postavili bodo tudi klopi in koše ter vgradili LED utripalnike na Slovenski ulici, hkrati pa izvedli tudi dodatno prometno signalizacijo. Na ploščad pred občino pa bo v maju postavljenih tudi šest unikatnih klopi.

6e251388a1a7ed90e6ad4c75cca45417
Nataša Juhnov
Obnova soboškega središča proti koncu.


Po Slovenski cesti je promet že stekel, saj so klančino s prehodom za pešce pred evangeličansko cerkvijo že dokončali, s čimer je sklenjenaveduta med evangeličansko cerkvijo in gradom, kot so si jo zamislili zmagovalci javnega natečaja za ureditev mestnega središča.

7455d67cf248c6aaf1a7b34010f61836
Nataša Juhnov
Obnova soboškega središča proti koncu.

Zdaj je na vrsti tržnica

Prenova mestnega središča se bo nadaljevala v južnem delu Slovenske ulice, začetek del je načrtovan v začetku prihodnjega leta. "Na občini želimo, da ta javni prostor pridobi novo kakovost za srečevanja, spoznavanja in doživetja Murske Sobote ter se vrne življenje v najožje mestno jedro Murske Sobote," so sporočili z murskosoboške občine. "Druga faza prenove mestnega središča bo zajemala ureditve na območju mestne tržnice za Blagovnico, Trg kulture in območje do Kocljeve ulice. Urejale se bodo zunanje urbane površine. Po predvidenem terminskem načrtu bi se lahko lotili projekta v letu 2020 po predhodni zagotovitvi drugih sredstev EU."


9cffc2f3c377dcd94cdaeaa5b70581e8
Nataša Juhnov
Obnova soboškega središča proti koncu.

Financiranje obnove

Obnova mestnega središča je bila zaradi črpanja sredstev Celostnih teritorialnih naložb in drugih evropskih razpisov razdeljena v več faz. »Prva faza prenove je sofinancirana iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb Evropskega sklada za regionalni razvoj. Mestna občina Murska Sobota ta projekt načrtuje kot prednostno naložbo, s katero izboljšuje kakovost urbanega okolja in oživljanje mesta, zaradi načrtovanega zmanjšanja prometa pa tudi zmanjšanje onesnaženosti zraka in hrupa.« Pri tem pričakujejo 80-odstotno sofinanciranje z evropskimi sredstvi, 20 odstotkov sredstev pa zagotavlja občina.

4ea35aee55c94c7cecc20018a959b593
Nataša Juhnov
Obnova soboškega središča proti koncu.

obnova murskosoboško središče MURSKA SOBOTA trg zmage slovenska cesta