vestnik

Ocenjevanje kakovosti pred sejmom AGRA: To so šampioni kakovosti

I.B.,, 19. 6. 2019
Ludvik Kramberger
Nagrajeni izdelki so bili tudi na pokušino. 
Aktualno

V Gornji Radgoni so pred 57. mednarodnim kmetijsko-živilskim sejmom Agra, ki bo med 24. in 28. avgustom, predstavili rezultate ocenjevanj mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sadnih sokov, pijač in embaliranih vod. 

Na mednarodnem 40. ocenjevanju kakovosti mesa in mesnih izdelkov je letos sodelovalo 38 podjetij z 277 izdelki, s poreklom v štirih državah. Poleg slovenskih izdelkov, teh je bilo daleč največ, so bili na ocenjevanju prisotni še hrvaški, madžarski in avstrijski izdelki. Med sodelujočimi je bilo 184 standardiziranih, izdelkov, 10 novih mesnin, 15 varovalnih mesnin in 68 vzorcev svežega mesa. Komisija je podelila 25 šampionskih odličij (prejmejo izdelki, ki so tri leta zapored dobila veliko zlato medaljo), 1 veliko zlato medaljo, 62 zlatih medalj, 37 zlatih medalj za tržno ponudbo, 87 srebrnih medalj, 17 srebrnih medalj za tržno ponudbo ter 27 bronastih medalj.
Šampioni kakovosti v kategoriji Meso in mesni izdelki:
Domači stisnjeni ocvirki (Gerić-MG j.d.o.o.), Panirani piščančji fritesi (Koka d.d. Industrija mesa Varaždin), Polenovka s tartufi Minute (Mercator IP), Zlata mortadela z olivami Anton in Zlata mortadela Anton (oba Meso Kamnik d.d.), domači suhi ocvirki AVE in hrenovke AVE (Panvita MIR d.d.), trajna klobasa s tartufi (Peloz d.o.o.), panirane piščančje krače, Poli hrenovka, piščančji medaljoni, panirana piščančja krilca, paniran piščančji mini file, Poli light, PEPE piščančji fingersi brez glutena, pečena piščančja krilca, Poli, Pivka piščančja posebna, Pivka piščančje prsi v ovitku, mediteranski piščanec s soljo iz piranskih solin, piščančje meso po italijansko, piščančji curry, ptujski piščanec, štajerski piščanec z bučnimi semeni, vok okus poletja (vse Perutnina Ptuj d.d)


Priznanje za inovatorstvo je prejelo podjetje Delamaris, priznanje za varovalne mesnine in za tržno ponudbo mesa pa Perutnina Ptuj. Slednji je šel tudi naziv Nosilec kakovosti. Kot je na predstavitvi rezultatov povedala predsednica komisije Lea Demšar iz Biotehniške fakultete Ljubljana, se število sodelujočih proizvajalcev ter ocenjenih izdelkov iz leta v leto povečuje. "Nadpovprečno kakovost med vsemi izdelki so letos ponovno pokazali perutninski izdelki. Ugotavljamo, da so bili perutninski izdelki tehnološko bolj obdelani in dodelani. Tudi pri mesninah iz rdečega mesa, divjačine in rib nismo zaznali večjih napak, saj zaradi hujše napake ni bilo izločenih izdelkov," pa je dejal Božidar Žlender, drugi predsednik komisije. Izpostavil je še, da so bili drugič zapored na ocenjevanju manj poznani in zanimivi izdelki, na primer sušeni koščki govedine, ribji namazi, divjačinsko suho meso, izdelki iz avtohtonega krškopoljskega prašiča in podobno.

Šampion kakovosti tudi za pinjenec iz Pomurskih mlekarn

Na 33. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je tokrat sodelovalo 31 podjetij s 171 izdelki iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Stanka Podkrajšek, predsednica ocenjevalne komisije, je pohvalila širok spekter vzorcev mleka in mlečnih izdelkov iz industrijskega in privatnega sektorja. "Dokaz vzdževanja visokega nivoja kakovosti ter priznavanja pomembnosti ocenjevanja je šest šampionov kakovosti in kar 59 velikih zlatih medalj," je pojasnila. Med šampioni kakovosti so se znašli štirje izdelki iz Ljubljanskih mlekarn (Maxim premium frozen yoghurt malina, alpsko mleko z vitamini in minerali, alpsko mleko brez laktoze, alpsko mleko z omega 3 maščobnimi kislinami), po eden pa iz Pomurskih mlekarn (Pinjenec - bezeg limona) in iz avstrijskega podjetja Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H (Bio Wiesenmilch Draudamer).



Že 23. pa je potekalo tudi ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Sodelovalo je 30 podjetij s 110 izdelki iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. "Letos smo zabeležili rekordno število vzorcev. Tudi nabor izdelkov je bil zelo zanimiv, saj so se ocenjevanja udeležili predvsem manjši proizvajalci, ki so se predstavili z izjemno raznolikostjo brezalkoholnih pijač in sadnih sokov. Svojo inovativnost in širino ponudbe so izkazali z novimi okusi in kombinacijami okusov," je povedal predsednik ocenjevalne komisije Janez Hribar. Izpostavil je še, da so pri ustekleničenih vodah opazili trend rasti ponudbe vod z okusi, medtem ko je bila ponudba klasičnih nearomatiziranih vod v manjšini.

Ocenjevanje sadnih sokov, pijač in embaliranih vod
Podeljenih je bilo šest šampionov kakovosti. To soparadižnikov sok (Presad), Fructal nektar iz črnega ribeza, Fructal nektar iz marelic in jabolk, Fruc Limonada z vitaminom C (vsi Fructal živilska industrija), zeliščni sirup ingver in zeliščni sirup ingver brez dodanega sladkorja (Dragica Štirn, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji).
agra rezultati ocenjevanja GORNJA RADGONA tiskovna konferenca