vestnik

Očistimo Slovenijo: Varno in previdno z nevarnimi odpadki

Vestnik/NIJZ, 11. 9. 2018
V soboto bo še zadnjič potekala vseslovenska čistilna akcija. 
Aktualno

V soboto bo še zadnjič potekala vseslovenska čistilna akcija Očistimo Slovenijo. Nacionalni inštitut za javno zdravje je zato za vse, ki se bodo udeležili čiščenja v naravi, na igriščih, poteh in drugod, pripravil nekaj priporočil za varno delo. 

Roke je pomembno zaščititi s primernimi rokavicami, priporočljive so usnjene delovne rokavice ali rokavice iz čvrstejšega blaga, ojačanje z gumo ali usnjem. Tako bomo preprečili morebitne vreznine ali vbode, v primeru da naletimo na razbito steklo, odprte pločevinke ali ostale ostre predmete.Med delom ne kadimo in ne uživamo hrane, priporočljivo pa je tudi, da smo cepljeni proti klopnemu meningoencefalitisu.


18f3039e7be86178fce74e39104e0bcd
Slavica Pičerko Peklar
Pri pobiranju smeti moramo biti previdni.

Nevarni odpadki zahtevajo dodatno pozornost

Injekcijske igle previdno poberemo z orokavičeno roko in odložimo v plastenko iz trde plastike ter jo dobro zapremo. Igle je treba oddati organizatorju čistilne akcije, če pa čistimo sami, pa pooblaščenemu zbiralcu. Če je ob igli še tulec, igle v nobenem primeru ne poskušamo pokrivati s tulcem. V primeru, da pride do vboda, kri ob vbodu iztiskamo in pustimo, da teče. Rane ne sesamo.Če imamo možnost, izpiramo z mlačno tekočo vodo ali s fiziološko raztopino vsaj 10 minut, nato vbodeno mesto prelijemo ali obrišemo z alkoholnim razkužilom za kožo, ki naj učinkuje, dokler se ne posuši. Rano sterilno obvežemo in odidemo do osebnega zdravnika.



V primeru, da naletimo nanevarne odpadke, na primer posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršnekoli druge odpadke, ki bi lahko bili nevarni, upoštevamo navodila organizatorja čistilne akcije ali jih oddamo pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov. Če ocenimo, da bi bilo premeščanje takih odpadkov nevarno, potem kraj le označimo in o tem sporočimo organizatorju. Če čistimo sami, sporočimopooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov.

ac926a4b68e9880c16c46409a8893d7f
Wikimeida
Azbestnih odpadkov zaradi škodljivih vplivom na zdravje ne pobiramo sami.

Če na čistilni akciji naletimo na azbestne odpadke, jih ne odstranjujte, posebej, če niste ustrezno opremljeni. Azbestna vlakna so namreč rakotvorna, njihovo vdihavanje pa predstavlja veliko nevarnost za zdravje. O azbestnih odpadkih, pogosti so predvsemodslužena strešna kritina, gradbeni odpadki z azbestnimi tesnilnimi masami, smole, lepila, azbestne opeke, azbestni betoni, ostanki azbestno cementnih vodovodnih in kanalizacijskih cevi, fasadne plošče, stropne azbestne obloge ter drugi, obvestimo organizatorja akcije.

Aleš Cipot/fotolens.si
V soboto bo še zadnjič potekala vseslovenska čistilna akcija. 
očistimo slovenijo nijz priporočila