vestnik

Velika sprememba ob obisku trgovin: Računov v papirnati obliki ni več potrebno izdajati

R.Š., 22. 1. 2022
profimedia
Direktor finančne uprave Ivan Simič ne pričakuje, da bi že danes vsi prenehali s tiskanjem računov in poudarja, da gre le za možnost, ki je prodajalcem zdaj omogočena.
Aktualno

Z današnjim dnem se ukinja obveznost izdajanja računov v papirnati obliki končnemu potrošniku. Potošnik ga bo dobil le na lastno zahtevo. Kakšne spremembe še uvaja sprememba davčne zakonodaje?

Zaživela je sprememba zakona o davku na dodano vrednost, ki kot največjo novost za potrošnike in prodajalce uvaja ukinitev izročanja papirnatega računa za nakup blaga ali opravljeno storitev. Gre za predlog, Ivana Simiča, danes generalnega direktorja finančne uprave, takrat še kot predsednika strateškega sveta za debirokratizacijo.



Račun se še zmeraj lahko izroči



Sprememba določa, da davčni zavezanec, ki mora za dobave blaga ali storitev, opravljene končnemu potrošniku na ozemlju Slovenije, izdati račun, račun v papirni obliki tudi izročiti kupcu, če kupec to zahteva, sicer pa se izročitev papirnatega računa za namene davka na dodano vrednost (DDV) načeloma ne zahteva. Seveda pa se lahko izdani račun v papirni obliki izroči kupcu - končnemu potrošniku tudi, če ga ta ne zahteva. Če končni kupec zahteva izročitev računa, mu ga davčni zavezanec izroči, razen v primeru računa za opravljeno dobavo, za katero je po DDV zakonodaji določena izjema od obveznosti izdajanja računov, pojasnjujejo v finančni upravi.

Davčno potrjevanje ostaja



Kot predvidevajo v finančni upravi, bo kupec račun najverjetneje zahteval, če ga potrebuje za druge namene kot za namene davka na dodano vrednost. Torej v primeru uveljavljanja pravice, ki izhajajo iz druge zakonodaje, ki denimo ureja varstvo potrošnikov ali varstvo pacientovih pravic. Kupec svoje zahteve po izročitvi računa v papirnati obliki ne rabi dodatno pojasnjevati davčnemu zavezancu, načeloma pa ga zahteva vsaj do takrat, ko računa plača. Ne glede na to poenostavitev pa mora izdajatelj računa še vedno zagotavljati pristnost izvora, celovitost vsebine in čitljivost računa, ne glede na to, ali ga izda v papirni ali v elektronski obliki, in sicer od trenutka izdaje do konca obdobja hrambe računa. V primeru gotovinskega poslovanja po zakonu o davčnem potrjevanju računov pa mora tak račun tudi davčno potrditi.

Po DDV zakonodaji je enaka obravnava računov, izdanih v papirni ali elektronski obliki. Ker pa je za elektronski račun, ki je v skladu z zakonom izdan in prejet v katerikoli elektronski obliki, določeno, da se mora prejemnik računa strinjati z uporabo elektronskega računa, ni podlage za njegovo zahtevo, da bi mu moral davčni zavezanec izročiti tiskan elektronski račun. Da lahko upoštevamo račun kot elektronski račun, še vedno velja, da mora biti izdan in prejet v kateri koli elektronski obliki zapisa, lahko je v obliki strukturiranih sporočil (kot je na primer. XML) z zagotovljeno ustrezno vizualizacijo. Za dobave, za katere je predpisana izjema od obveznosti izdajanja računov pa še vedno velja, da ni treba izdati računa.

Ravno tako se ukinja člen, ki določa da se z globo 40 evrov kaznuje za prekršek kupec blaga oziroma prejemnik storitev, če ne prevzame in zadrži računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora oziroma ga na zahtevo ne predloži pooblaščeni osebi. Če kupec torej računa ne prevzame, ga ni več možno sankcionirati.

Praktična primera, ki jih navajajo v finančni upravi:

Prodajalec (davčni zavezanec, identificiran za namene DDV) na ozemlju Slovenije proda blago kupcu - končnemu potrošniku. Kupec ne zahteva izročitve računa v papirni obliki. Prodajalec kupcu pove znesek za plačilo, izdani račun davčno potrdi (ker je plačan z gotovino), kupcu pa ga ne izroči v papirni obliki. Ali je prav, da prodajalec kupcu ni izročil računa v papirni obliki?

Da, če kupec ni zahteval izročitve računa v papirni obliki.

Vprašanje: Kaj pa če bi bila v takem primeru prodajalec in kupec dogovorjena za izdajo računa v elektronski obliki (e-račun)?

Za račune, izdane v elektronski obliki, se nič ne spreminja (ne velja, da kupec lahko zahteva še njihovo izročitev v papirni obliki).

Kot je dejal Simič v Odmevih, sam sicer ne pričakuje, da bi se že danes kakroli spremenilo in da bodo vsi podajalci še vedno natisnili račun, a so z navedeno poenostavitvijo bili usmerjeni v prihodnost. V tiskanju računa pa ne vidi smisla, saj ga večina ljudi takoj odvrže.


Druge pomembne novosti


Novela zakona prinaša tudi pomembno novost za kmete, saj bo s 1. julijem ukinjen prag za njihov obvezen vstop v sistem DDV, ki je za zdaj še določen pri 7500 evrih katastrskega dohodka vseh članov kmečkega gospodinjstva za zadnje koledarsko leto. Kmetje se bodo še zmeraj lahko prostovoljno vključili v sistem DDV, če bodo to želeli.

 Novela prinaša tudi možnost odbitka DDV pri nakupu motornih vozil, če so namenjena za službeno rabo in so brez izpustov ogljikovega dioksika, ob pogoju, da vrednost vozila z vsemi dajatvami ne presega 80 tisoč evrov. Pri teh vozilih se lahko uveljavlja tudi pravica do odbitka DDV pri nakupu goriv, maziv, nadomestnih delov ter storitev v povezavi z njimi. Z novelo zakona se poleg tega kot kraj obdavčitve pri e-trgovanju določa državo članico, kjer je blago potrošeno, ukinja se obveznost predložitve dodatne dokumentacije ob prvi predložitvi obračuna DDV ter uzakonja odprava plačila DDV ob uvozu pošiljk neznatne vrednosti, to je manj kot 22 evrov. Slednje sicer velja že od 1. julija lani, ko je finančno ministrstvo to uredilo s pravilnikom, poroča STA.

izdaja-računov računi spremembe ddv finančna-uprava ivan-simič