vestnik

Odpadki v gozdnem kompleksu Hraščice: Odlagajo jih tudi pri vodnem zajetju

Jože Gabor, 19. 4. 2021
Jože Gabor
Odpadki na mestu, kjer ljubitelji sprehodov v naravo radi parkirajo avtomobile.
Aktualno

Naselja so bolj čista, odpadkov pa je več ob priljubljenih izletniških in pohodnih poteh.

Če se ob čistilnih akcijah v naseljih pogosto pohvalijo, da je odpadkov iz leta v leto manj, pa jih še vedno pogosto zagledamo v naravnem okolju. Tudi tam, kamor radi zahajajo pohodniki, izletniki in turisti.

Na prizore na fotografiji, ki nam jih je poslal, je občan naletel v gozdnem kompleksu Hraščice, ki je ob izhodu z avtoceste pri Gančanih. Gre za parcelo, ki je na območju k. o. Gančani. Pri tem pa je dejstvo še, pravi, da se te smeti nahajajo na tretjem vodovarstvenem pasu vodnega zajetja, ki ga uporablja občina Beltinci, in so na območju, ki je le nekaj metrov oddaljen od drugega vodovarstvenega pasu tega zajetja. Ob takih prizorih se sprašuje, ali nam je res tako malo mar za to, kakšna voda nam priteče iz vodovodnih pip v domovih.

16hraščice-odpadki1
Jože Gabor
Občan je ob sprehodu v gozdnem kompleksu Hraščice naletel tudi na tak prizor.

Zavest o pomenu urejenosti in čistosti vaških naselij, še posebej tistih, ki so bolj strnjena, se je očitno v zadnjih desetletjih precej povečala. Dejstvo pa je tudi, da bi tako onesnaženje okolja kakega občana lahko opazili drugi občani. Drugače pa je v naravnem okolju. Pa ne le pri nas. Znano je, da tudi v Triglavskem narodnem parku in ob drugih priljubljenih pohodnih poteh vsako leto ob čistilnih akcijah naberejo veliko smeti. Ljubiteljem izletov v naravo ni težko nositi poln nahrbtnik napitkov, ko se vračajo pa jim je težko domov odnesti prazne plastenke in jih kar odvržejo. Tudi v Pomurju je večkrat videti smeti na izhodišču priljubljenih pohodnih in izletniških poti, tam, kje parkirajo avtomobile. Še vedno pa se, kar je res nerazumljivo, kljub organiziranemu zbiranju odpadkov, najdejo taki, ki tudi večjo količino odpadkov pripeljejo in odvržejo v gozd ali v drugo naravno okolje.

odpadki narava