vestnik

(Odprtje frizerskih salonov) Termini zapolnjeni že prvi dan, frizerji veseli, da po sedmih tednih spet delajo

I. B., 15. 12. 2020
Pixabay
Po sedmih tednih so frizerji danes spet začeli delati.
Aktualno

Frizerji so veseli, da lahko spet začnejo delati, povpraševanje strank pa je večje od zmogljivosti.

Od danes so za obdobje enega tedna svoja vrata spet lahko odprli frizerski saloni, cvetličarne, kemične čistilnice in avtopralnice. Omogočeno je izvajanje bančnih, zavarovalniških in drugih finančnih storitev ter opravljanje higienske nege. Pri tem velja izpostaviti, da sem niso všteti saloni za nego telesa, dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih storitev.

Frizerji so stranke danes sprejeli po dolgih sedmih tednih zaprtja, novico, da lahko spet začnejo obratovati, pa so dolgo in nestrpno čakali. Tatjana Štesl, ki ima v Bakovcih svoj salon, pravi, da niti za sekundo ni razmišljala, da salona zgolj za sedem dni ne bi odprla. V ponedeljek zjutraj so ji začeli zvoniti telefoni in že prvi dan so bili rezervirani skoraj vsi termini do prihodnjega torka. Naval je tak, da glede na omejitve, v tem obdobju ne moreš sfrizirati vseh, ki bi to želeli, še doda. "Srečni smo, da so nas ponovno odprli in mislim, da se bomo vsi držali ukrepov, samo da ne pride do vnovičnega zaprtja. Prioriteta nam je, da delamo po priporočilih in da lahko obratujemo," tako lastnica Frizerskega salona Tanja.

frizer, pranje las
Pixabay
Od danes so za obdobje enega tedna svoja vrata spet lahko odprli frizerski saloni, cvetličarne, kemične čistilnice in avtopralnice.

"S tem, ko smo bili zaprti, se je samo razpaslo delo na črno. Ljudje so naveličani ukrepov in so iskali različne načine, da bi dobili novo frizuro," opozarja in dodaja, da bi se delo na črno sploh zdaj pred prazniki še bolj razcvetelo. "Imam 30 let delovne dobe in v vseh letih si nabiraš stranke, zaradi ukrepov in situacije pa jih lahko hitro izgubiš," še poudari. Ne gre pa pozabiti niti na dejavnik higiene in varnosti. V frizerskih salonih od danes veljajo ukrepi, kot smo jih bili vajeni že po odprtju po prvem valu epidemije, razlika pa je ta, da zdaj lahko v salonih sprejmejo eno stranko na 30 kvadratnih metrov, prej pa je veljalo ena stranka na 20 kvadratnih metrov. 

Državna pomoč ne pokrije stroškov

Ali bo vlada prihodnji teden te storitve pustila še naprej obratovati, si Šteslova ne upa napovedovati, seveda pa tako kot ostali upa, da bo tako. "Kljub temu, da sem bila dva meseca doma in se držala ukrepov, je stanje enako. Zato ne vidim smisla, da bi moralo moje podjetje propadati, če situacija ni nič drugačna, kot če bi bili odprti," jasno poudari. V sedmih tednih so frizerji poskušali preživeti, državna pomoč pa še zdaleč ni dovolj za povrnitev vseh stroškov, ki jim imajo v posameznem mesecu. 

Frizerski salon Šteslove meri več kot 30 kvadratnih metrov, sama pa opozori še na to, da v primerih salonov, kjer je zaposlenih več oseb in velikost prostora ni dovolj velika, lahko dela zgolj ena oseba. "Problem je ta, da se ne morejo vsi vrniti na delo in posledično lahko kdo ostane tudi brez službe, če se bo to vleklo v nedogled."

frizerski salon Tanja, Bakovci
Osebni arhiv
Frizerski salon Tanja je bil, tako kot vsi ostali, letos zaprt okrog štiri mesece. Danes je spet lahko sprejel stranke.

Vajenci da ali ne?

Frizerji včeraj še niso prejeli informacije, ali bodo lahko v salonih prisotni tudi vajenci, ki morajo opraviti obvezno šolsko prakso. Sama pravi, da bi bilo to dobrodošlo, saj je naval na frizerske salone trenutno velik, vajenci pa bi z vključitvijo v delo dobili bogate izkušnje. Vsekakor pa pravi, da se pričakujejo inšpekcijski nadzori, ki jih je v tej stroki že sicer več. 

Obrtna zbornica Slovenije je posameznim obrtnikom dodelila 150 zaščitnih mask, stroške razkužil in ostale opreme pa krijejo sami, pravi sogovornica. "Ob ponovnem odprtju pa je seveda prisoten tudi pritisk, saj paziš na to, da se stranke ne bi srečale, da vse očistiš, razkužiš, in da jim omogočiš varno storitev," še meni in doda, da se ljudje pred prazniki želijo urediti in si na ta način dvigniti samozavest in razpoloženje, pa četudi bomo konec leta preživeli doma. 

frizerski-salon odprtje bakovci tanja-štesl vlada ukrepi