vestnik

Okuženih šest stanovalcev

Majda Horvat, 30. 3. 2020
Nataša Juhnov
Okužbo so doslej potrdili pri šestih stanovalcih, bojijo pa se, da jih bo še več.
Aktualno

Stanovalec se je gibal po domu in se družil s stanovalci, odhajal pa je lahko tudi v domski park.

V ljutomerskem Dom starejših občanov je šest stanovalcev okuženih s koronavirusom, okužbe pa doslej niso potrdili pri nobenem od zaposlenih. Prvi okužbi so potrdili minuli petek, danes pa bodo opravili nova  testiranja še pri večjem številu stanovalcev, ki so bili v stiku z obolelim. Gre namreč za aktivnega stanovalca, ki se je prosto gibal po prostorih doma, s tem pa je tudi večja možnost, da je širil okužbo med stanovalci, s katerimi se je družil bodisi v prostorih doma ob družabnih igrah ali na prostem v parku doma.
Stanovalci imajo že tri tedne prepoved odhajanja v mesto, domska vrata pa so od 9. marca ves čas zaklenjena tudi za zunanje obiskovalce, je izjavil direktor doma Tomislav Nemec. Res pa je, doda, da so po nasvetu strokovnjakov spodbujali stanovalce, da ob lepem vremenu gredo na zrak v domski park, kjer so tudi vidno označili območje, do kam smejo iti.
Zaradi okužbe smo vsi zaposleni pretreseni, še pove Nemec. Zelo strogo so se ves čas držali pravil, da bi preprečili vnos okužbe v dom, in veliko truda vlagali v to, da so delali z maskami in rokavicami ter podaljšani delavnik, da bi se dnevno zamenjalo v domu čim manj ljudi. Zdaj pa se, utrujeni od dosedanjih prizadevanj, še soočajo z okužbami. "Zato ne bi bilo korektno, da bi zaposlene v domu kakorkoli stigmatizirali in mislim, da bi jih zdaj morali vsi podpreti. Pričakujem, da dobimo kakšno pomoč iz okolja, predvsem od zaposlenih v zdravstven domu in drugih," je še povedal Tomislav Nemec.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših-občanov
Nataša Juhnov
Zaposleni v domu bi potrebovali pomoč iz okolja.

Zdravstveno stanje okuženih, ki so zdaj izolirani v svojih sobah,  je za zdaj  dobro in jih lahko oskrbujejo zaposleni v domu, kako bo v prihodnje pa bo odločil zdravnik.  
Nataša Juhnov
Dostop do ljutomerskega doma iz mestnega parka je prepovedan.
dom ljutomer koronavirus