vestnik

Označba izbrana kakovost tudi za sektor pridelave in predelave žit

Vestnik, STA, 7. 9. 2021
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Kmetijsko ministrstvo je prejelo vlogo za priznanje označbe izbrana kakovost za pridelavo in predelavo žit, in sicer pšenice, rži, ječmena, ovsa, pire, koruze, prosa in ajde. Skupno vlogo za to so vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Zadružna zveza Slovenije in OZS.

V shemo bodo lahko vstopili vsi pridelovalci in predelovalci, ki bodo od certifikacijskih organov predhodno pridobili certifikat o izpolnjevanju pogojev iz specifikacije. Pripombe na predlog specifikacije lahko zainteresirani pošljejo ministrstvu, in sicer najpozneje do 4. oktobra, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Vlagatelji so v predlogu specifikacije predpisali ključne stopnje pridelave in predelave žit, ajde in izdelkov iz njih, pravila za označevanje in obvezno dokumentacija za dokazovanje sledljivosti. Predpisali so tudi zahteve za kolobar, obdelavo tal, gnojenje, varstvo rastlin in žetev ter kakovostne parametre, kot so hektolitrska masa, beljakovine, sedimentacija in padno število. Kot so spomnili na ministrstvu, so v nacionalno shemo kakovosti izbrana kakovost doslej vstopili sektor pridelave in predelave mesa, mleka in sadja.

kmetijstvo hrana ministrstvo zbornica