vestnik

Padla okoljska ovira za nadgradnjo vodovodnega sistema B

Majda Horvat, 25. 9. 2020
Nataša Juhnov
Še je upanje, da nadgradnja vodovodnega sistema B zapade v zdajšnjo finančno perspektivo.
Aktualno

ARSO je najprej zahteval presojo vplivov na okolje za celoten projekt. Zdaj jasno, da to ni potrebno. Pospešek za sklenitev sofinancerske pogodbe tudi z vlade.

Za nadgradnjo vodovodnega sistema B ne bo potrebno izvesti presojo vplivov na okolje za celoten projekt, kar je decembra lani zahtevala Agencija za okolje (ARSO). S tem je ogrozila pridobitev evropskih sredstev za izvedo projekta še v tej finančni perspektivi. »Zdaj se je končno razjasnilo, da gradbena dovoljenja, ki so veljavna in sestavni del vloge, ne morejo biti deležna presoje za nazaj,« je povedal Alojz Glavač, predsednik Sveta pomurske razvojne regije in pobudnik sestanka, ki je potekal v začetku tedna na Ministrstvu za okolje (MOP).

Namen pogovora je torej bil preveriti, ali je projekt pripravljen do te mere, da bi ga bilo mogoče začeti še v tej finančni perspektivi. Po razjasnitvi omenjenega okoljskega vprašanja in s pospešenim odpravljanjem drugih nejasnosti, je veliko večja verjetnost za uspešno pripravo protokola in sklenitev sofinancerske pogodbe še v tem letu. 

Brez tega odločilnega dogovora bi torej izvedba projekta zapadla v naslednjo finančno perspektivo, v kateri pa se pogoji za financiranje spreminjajo. Za izvedbo projekta nadgradnje vodovodnega sistema B, vrednega približno 33 milijonov evrov, je finančni okvir že sestavljen, torej opredeljeni tudi deleži financiranja.  MOP naj bi okvirno prispevalo pet milijonov evrov. V novi perspektivi pa bi torej bil vprašljiv prav sofinancerski delež okoljskega ministrstva in Direkcije za vode.

vodovod sistem-b arso glavač