vestnik

Pahor bi lahko mandatarja predlagal okoli 23. maja

Vestnik.si, 26. 4. 2022
Bobo
Robert Golob na srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem.
Aktualno

Predsednik države Borut Pahor je v predsedniški palači sprejel Roberta Goloba, verjetnega novega mandatarja.

Golob je dejal, da se v Gibanju Svoboda zavedajo odgovornosti, ki so jim jo naložili volivci in jo tudi ponižno sprejemajo. "Prepričan sem, da bomo pričakovanja počasi začeli izpolnjevati in po dveh mandatih, jih bomo izpolnili več, kot jih danes obljubljamo," je napovedal. Meni, da je Slovenija v situaciji, ko mora zaradi zunanjih okoliščin opraviti notranje prestrukturiranje večine družbenih podsistemov in tudi gospodarstva.

Pahorju se je zahvalil za pogovor in razumevanje tega, da želi vlado čimprej formirati. Golob je poudaril, da si želijo, da je vlada operativna še pred počitnicami, da se bo lahko pripravila na jesen in na to, če se covid takrat ponovno pojavi. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko imeli operativno vlado do polovice junija.

"Običajno je potreben čas za sestavo vlade dva meseca. Če bi vse teklo gladko in brez zapletov, bi morda novo slovensko vlado lahko dobili že v začetku junija," je dejal Pahor, ki je Golobu čestital za zmago in mu zagotovil polno sodelovanje pri sestavljanju nove vlade. Po prejetju poročila Državne volilne komisije o končnem izidu volitve bo bo izdal ukaz o sklicu konstitutivne seje državnega zbora. Predsednik pričakuje, da bo ukaz o sklicu podpisal konec prihodnjega tedna, kar bi omogočilo sklic seje okoli 13. maja. Kakšnih dni zatem pa pričakuje obvestilo novoizvoljenega predsednika ali predsednice državnega zbora o konstituiranju poslanskih skupin o predlogu za mandatarja. Golob je Pahorja še obvestil, da mu bo posredoval predlog s potrebnim številom podpisov poslank in poslancev za njegovo izvolitev. "To mi omogoča, da lahko takoj, brez dvomov, ugotovim voljo DZ-ja in pošljem v DZ predlog kandidata za predsednika vlade. Torej v tem času ne bo potrebno izkoristiti sicer omogočenih 30 dni za razmislek in ugotavljanje potrebne politične večine," je pojasnil. 

borut-pahor robert-golob srečanje