vestnik

Papež na Štefanovo spomnil na pomen družine

STA, Vestnik.si, 27. 12. 2021
Reuters
Papež Frančišek je drugi dan božičnih praznovanj, ko katoliška Cerkev obeležuje god svetega Štefana, poudaril pomen družine.
Aktualno

Papež Frančišek je drugi dan božičnih praznovanj, ko katoliška Cerkev obeležuje god svetega Štefana, poudaril pomen družine. Ob prazniku svete družine je izrazil zaskrbljenost spričo upadanja števila rojstev v Evropi. To, da se številni pari ne odločajo za otroke, je označil za tragedijo.

"Številni pari raje nimajo otrok ali zgolj enega. To je tragedija," je dejal Frančišek in opozoril na "demografsko zimo", ki jo je treba premostiti v dobro družine in naše prihodnosti.

Pri tem je še posebej izpostavil zmanjšanje števila rojstev v Italiji, kjer je ta trend verjetno povezan tudi s pandemijo covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež je pri tem na pare po vsem svetu naslovil pismo, v katerem je opozoril, da so otroci darilo. "Pomembno je, da kot očetje in matere vzpostavite odnos z otroki na podlagi avtoritete, ki jo gojite iz dneva v dan," jim je položil na srce. Otroci potrebujejo občutek varnosti, ki jim pomaga vzpostaviti zaupanje v svoje starše, je prepričan.

Papež Frančišek
Pixabay
Papež Frančišek

Papež je po današnji molitvi angelovega čaščenja nagovoril nekaj tisoč vernikov, ki so se kljub dežju zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Za božič, enega največjih krščanskih praznikov, je Frančišek vodil tradicionalne slovesnosti, ki so se začele v petek s polnočnico v baziliki svetega Petra, v soboto pa je po božičnem nagovoru izrekel božični blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

vatikan papež praznik družina