vestnik

(Štefan Pavlinjek) Pilotiranje balona je kot vodenje podjetja

Uroš Sobočan, 17. 9. 2022
Niko Časar
Nad balonarstvom se je navdušil pred dvajsetimi leti, ko so ga odpeljali na prvi polet
Aktualno

Štefan Pavlinjek spada med najuglednejše slovenske podjetnike. Z lastnim trudom je zgradil ugledno mednarodno skupino, ki jo sestavlja dvanajst podjetij v štirih državah, obenem pa je vedno našel čas najprej za ženo Ireno in družino, potem pa vselej tudi za prijatelje in njemu tako ljube hobije. Med Prekmurci je znan po odprtem srcu in po odločitvah, ki so vselej v najširšo dobrobit. Tako je bilo tudi, ko je zašel v balonarstvo. Pilotiranje balona se mu zdi kot vodenje podjetja. A o tem nekoliko pozneje.

Pisalo se je leto 1992, ko so Avi Šorn, Aleš Švagelj in Grega Trček v Prekmurje prileteli z balonom in z zamislijo, da bi tudi ta prelepi konec Slovenije, ki je najprimernejši za ta šport, postavili na balonarski zemljevid. Prekmurje ima namreč idealne razmere za balonarstvo, saj gre za ravnico z dobro dostopnostjo, pa tudi terena za pristanek ni težko najti. Trojica prej omenjenih pilotov je Štefana Pavlinjeka povabila na polet in ga hipoma navdušila za ta redki, garaški in posebni šport, ki terja veliko odrekanja, a obenem tudi veliko daje. Nekaj prekmurskih prijateljev je sklenilo, da bodo skupaj nabavili balon, obenem pa so se začeli šolati za pilote. Po pridobitvi licenc in vse bolj suverenih poletih pod pomurskim nebom so se odločili, da bodo vložili kandidaturo za organizacijo evropskega balonarskega prvenstva. Tako je leta 1994 kar sto balonov poletelo na prvem evropskem prvenstvu v Pomurju, ki so mu udeleženci, tako piloti kot drugo osebje, nadeli oznako vrhunske organizacije. Balonarji, tako evropski kot tudi tisti z drugih koncev sveta, so začeli kar sami namigovati, da bi bili Pomurci več kot primerni tudi kot organizatorji in gostitelji še kakšnega bolj prestižnega dogodka, na primer kar svetovnega prvenstva v balonarstvu.

Š. Pavlinjek
Štefan Pavlinjek.JPG
Ustanovitelj podjetja Roto Group je predsednik svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni 2022 in predsednik komisije za balonarstvo pri Letalski zvezi Slovenije.

Pavlinjek je poiskal ljudi, na katere se lahko zanese, in potrdili so mu, da so pripravljeni sodelovati tudi za dosego tega cilja. Uspelo jim je premagati celotno konkurenco prijavljenih in komisijo prepričati, da jim podeli organizacijo svetovnega prvenstva 2020. Zaradi vsem znanih razlogov pa bo svetovno prvenstvo v balonarstvu v Prekmurju potekalo septembra 2022. Ker uživa balonarska sekcija pri Letalski zvezi Slovenije velik ugled, Štefan Pavlinjek pa je njen predsednik, se čuti osebno odgovornega za dvig ugleda Slovenije v svetovnem merilu tudi s pomočjo balonarstva. Balonarstvo je timski šport, ki združuje ljudi svobodnega mišljenja in tiste, ki radi čutijo svobodo na zemlji in v zraku. Osebno ima letenje od nekdaj v krvi, leti namreč z baloni, helikopterji, letali. Ker je, kot rečeno, letenje podobno vodenju podjetja – videti moraš cilj, vse parametre in instrumente je treba imeti v zelenem, ob tem pa ves čas opazovati, kje boš lahko varno pristal, če pride do neugodnega razvoja dogodkov. 

štefan-pavlinjek Roto balonarstvo