vestnik

Po Soboškem biciklinu še Prleški bicikl

Vestnik.si, 14. 9. 2022
Dani Mauko
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vzpostavljen je avtomatiziran sistem izposoje navadnih in električnih koles Prleški bicikl.

Prleški bicikl je nastal v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju, ki ga vodi LAS Prlekija. Uporabnikom omogoča, da si po ugodni ceni na izbrani postaji v Ljutomeru (na glavnem trgu in pred dvorano ŠIC), Veržeju (pri TIC) ali Banovcih (pri termah) izposodijo kolo ter ga vrnejo na eno od omenjenih postaj.



Predsednik LAS Prlekija Niko Miholič je ob predstavitvi projekta dejal, da je nov sistem pomembna pridobitev za razvoj in popularizacijo kolesarskega turizma v Prlekiji in širše. "Projekt krepi razvoj dnevnega, rekreativnega in turističnega kolesarstva, zato pričakujemo, da bo imelo pozitivne učinke na gospodarstvo, na prepoznavnost in privlačnost območja, povezanost vseh deležnikov in trajnostno upravljanje z naravnimi in kulturnimi resursi v Pomurju. Cenovna dostopnost v primerjavi z avtomobilskim prometom bo povečala mobilnost in dostopnost do območij tudi ranljivejšim skupinam na okolju trajen način," je dodal. 

LAS Prlekija, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 načrtujejo tudi povezovanje v regijski sistem Pomurje bike, ki bi izposojo omogoča v devetih občinah na 19 postajah. V LAS Goričko 2020 namreč že deluje sistem Soboški biciklin. 

Kot je bilo pojasnjeno ob vzpostavitvi sistema Prleški bicikl, bo uporabnik za najem navadnega ali električnega kolesa plačal pet evrov za dnevni oziroma 15 evrov za letni najem. Pred tem pa se bo moral registrirati, ali preko aplikacije Mobiln.si, ali na sedežu TIC v Ljutomeru ali Veržeju. 

prleški-bicikl prlekija izposoja-koles