vestnik

Ta kriza je zdravstvena in ekonomska, pri ukrepih so nujni kompromisi, opozarja Počivalšek

Vestnik, STA, 10. 11. 2020
Nataša Juhnov
"Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij," je opozoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Aktualno

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je potem, ko je minister za zdravje Tomaž Gantar vladi predlagal še strožje ukrepe zaradi epidemije, spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska. Zato je pri sprejemanju ukrepov nujno iskanje kompromisov. Državne pomoči so za zdaj sicer ubranile delovna mesta, a številna podjetja so na robu, opozarja.

"Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij," je na Twitterju danes opozoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek. V SMC, ki jo vodi, po njegovih navedbah vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi njihovi koalicijski partnerji. Vse poziva, da se držijo ukrepov in tako poleg razbremenitve zdravstvenih delavcev omogočijo tudi preživetje gospodarstva.

Kot smo že poročali, je minister za zdravje Tomaž Gantar v ponedeljek vladi podal predlog ukrepov glede na aktualno epidemiološko sliko. Po njegovih ocenah bi za 14 dni morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja. Kot je poudaril, se v celoti zaveda tudi težav, v katerih smo kot država zaradi omejitev na področju gospodarstva. A je opozoril na omejeno zmogljivost zdravstva in bolnišnic, ki delajo vedno težje, saj se obremenitve še vedno večajo, prav tako se še vedno povečuje število umrlih s covidom-19. "Z mojega stališča in ministrstva sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam za to," je dodal.

zdravstvo gospodarstvo ukrepi koronavirus