vestnik

Pod drobnogledom tudi PAZU ter Znanstveno in inovacijsko središče Pomurja

STA, 9. 6. 2022
Marina Vrbnjak
Dvorec Rakičan
Aktualno

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bodo pregledali, na kakšen način je vlada Janeza Janše ustanovila nove znanstvene inštitute in kako morebiti ustaviti njihovo financiranje, piše današnji Dnevnik. Pod drobnogledom bosta tudi Pomursko akademsko znanstvena unija in Znanstveno in inovacijsko središče Pomurja.

Po navedbah časnika Dnevnik bosta pod drobnogledom predvidoma tudi Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) ter Znanstveno in inovacijsko središče Pomurja, ki deluje v dvorcu Rakičan v Murski Soboti. Gre za dva projekta prejšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Mitje Slavinca.

"V letošnjem in prihodnjem letu naj bi v Rakičanu prejeli 1,6 milijona evrov, za PAZU pa je državni zbor sprejel kar poseben zakon in ji za nedoločen čas namenil po 100.000 evrov na leto," so zapisali.

f6c96ecd572f0fbc9849deb489ac9a5f
Nataša Juhnov
Pod drobnogledom bosta dva projekta Mitje Slavinca, PAZU in Znanstveno in inovacijsko središče Pomurja.

Vlada Roberta Goloba napovedala pregled delovanja in aktivnosti vlade Janeza Janše, pri čemer bo pomembna tudi revizija financiranj novoustanovljenih znanstvenih inštitutov. V središču pozornosti je poleg prej omenjenih še javni raziskovalni zavod Rudolfovo, ki ga je vlada konec marca brez posvetovanja s širšo strokovno javnostjo ustanovila v Novem mestu.
Vlada je za inštitut, ki ga vodi Borut Rončević, namenila 5,2 milijona evrov za leti 2022 in 2023.

Po neuradnih informacijah naj bi novi minister skušal izvajanja nekaterih projektov popolnoma ali delno zamrzniti, nekatere pa povsem zaustaviti. Poseganje v projekte bo odvisno od pravne analize, ki še ni bila opravljena, so še dodali.

izobraževanje ministrstvo revizija zavod