vestnik

Pod spominsko lipo v Svetem Juriju ob Ščavnici je zbrane nagovoril Lojze Peterle

M.V., 27. 6. 2020
Marina Vrbnjak
V Svetem Juriju ob Ščavnici so obeležili Dan državnosti
Aktualno

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici je ob dnevu državnosti pripravila proslavo, na kateri je prisotne nagovoril Lojze Peterle, prvi predsednik slovenske vlade, ki je izpeljala osamosvojitev v letih 1990 in 1991.

Na prvih demokratičnih volitvah pred tridesetimi leti je zmagala koalicija novoustanovljenih demokratičnih strank, ki je nastopila pod skupnim imenom Demos – Demokratična koalicija Slovenije. »Vsekakor največji uspeh t.i. Demosove vlade je bil, da je povezala slovenski narod, kot še nihče pred tem, izpeljala plebiscit, osamosvojitev in v desetdnevni vojni obranila voljo slovenskega naroda ter po diplomatski poti izborila mednarodno priznanje,« je bilo slišati ob spominski lipi na trgu Videm. Slavnostni govorec Lojze Peterle je ob tej priložnosti povedal nekaj besed o času pred tridesetimi leti, ko je »slovenski narod dozorel, za to sklepno in najpomembnejše politično dejanje v svoji zgodovini.«

Pokazali smo, da imamo močno srce

»Takrat so se izpolnili politični pogoji za to, da smo sanje dosanjali oziroma jih uresničili. Nikoli prej nismo imeli politične večine in političnih razmer, ki bi podpirale projekt samostojne slovenske državnosti. Z Demosom pa je prišla na prvih demokratičnih volitvah na plan tista politična smer, ki je hotela samostojno in demokratično Slovenijo,« je dejal. S ponosom se je spomnil na svojo tedanjo vlogo prvega predsednika demokratično izvoljene vlade. »Vlada je takrat prevzela nase vso breme operativnega osamosvajanja. Na dan, ko stara vlada ni več delovala, nova pa še ni prevzela poslov, je jugoslovanska armada pobrala skoraj vse orožje slovenski teritorialni obrambi. Mi smo to razumeli kot vojno napoved, tako da se za mojo vlado vojna ni začela 26. junija 1991, temveč 16. maja 1990, ko je bilo to orožje pobrano. Naslednji dan, 17.maja, smo začeli priprave na obrambo,« je pojasnil in dodal, da z obrambo nismo pokazali le, da smo bili pripravljeni, ampak tudi da imamo močno srce. »Pod črto naših prvih 29 let vidim pozitiven rezultat in kljub težavam, pomanjkljivostim in problemom menim, da je naša država samostojna Slovenija zgodba o uspehu,« je še povedal.

dan-državnosti, lojze-peterle
Marina Vrbnjak
V Svetem Juriju ob Ščavnici so obeležili Dan državnosti

29 let stara spominska lipa

Na dan 25. junija 1991, ko je slovenska skupščina sprejela Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, pa so predstavniki tedanje krajevne skupnosti Videm ob Ščavnici posadili spominsko lipo, pod katero se je izvedla včerajšnja slavnostna prireditev. Daroval in posadil jo je Ludvik Ketiš. V kulturnem programu so sodelovali še Mešani pevski zbor, Godba na pihala in člani Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici.

dan-državnosti spominska-lipa sveti-jurij-ob-ščavnici