vestnik

Štirinajstdnevna incidenca v Sloveniji je 68,4

M.V., 24. 9. 2020
Niko Časar
Koronavirus.
Aktualno

Na četrtkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in vladni govorec Jelko Kacin.

Kot je povedal Kacin, je vlada sprejela dopolnitve Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Opravljanje gostinske dejavnosti (strežba jedi in pijač) je dovoljeno le od 6. do 22.30 ure. Gostje, ki bodo ob 22.30 uri še v gostinskem obratu,  bodo imeli na voljo še 30 oziroma 60 minut, da zapustijo obrat, v kolikor strežejo z enostavnimi oziroma z zahtevnejšimi jedmi. Diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti. Izjema je dostava jedi in pijač, strežbe v nastanitvenih enotah (sobe, apartmaji) ter na osebni prevzem. Odlok velja od danes.

Podaljšali so ukrep čakanja na delo, staršem 80 odstotkov nadomestila

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je povedal, da so potrdili besedilo petega protikorona paketa, ki prinaša nov sveženj ukrepov za omilitev posledic epidemije covid oziroma posledic, ki nastajajo zaradi prisotnosti covida še danes. »V pol leta je bilo sprejetih veliko ukrepov za omilitev posledic in preprečevanje širjenja okužb. COVID-19 je pustil in še vedno pušča posledice na vseh področjih, zato je ključno, da se na te posledice odzivamo učinkovito in pravočasno,« je dejal Ciglar. Sveženj ukrepov PKP5 podaljšuje že veljavne nujno potrebne ukrepe ter tudi uvaja nove ukrepe, ki v ospredje postavljajo ohranitev delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19 na vseh področjih.

Janez Cigler Kralj
Screenshot STA
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Podaljšali bodo možnost čakanja na delo, in sicer za vse panoge do konca leta. Zaostrili so le vstopni pogoj. Do koriščenja ukrepa bodo upravičeni tisti delodajalci, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 30 odstotkov glede na leto 2019. Z novim paketom so poskrbeli tudi za starše predšolskih otrok in otrok do 5. razreda osnovne šole. Ti bodo v primeru odsotnosti z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile (otrok v karanteni) prejeli 80 odstotkov nadomestila (prej 50 odstotkov). Zagotovili pa naj bi tudi financiranje zaščitne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov ter oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene.

Screenshot (22)
Screenshot STA
Jelko Kacin

Povračilo tudi za samozaposlene v karanteni, tri dni pa lahko zaposlen koristi bolniški stalež brez potrdila osebnega zdravnika

Predlagali so tudi povračilo za samozaposlene, v višini 250 evrov, v primeru da dobijo odločbo o karanteni. Znesek je predviden za 10 dni, ukrep pa velja od prvega oktobra. Pri samozaposlenih ponovno uvajajo tudi možnost pomoči v obliki temeljnega dohodka, ob 30% upadu prometa glede na leto 2019.

Peti protikorona paket pa uvaja tudi možnost koriščenja odsotnosti od dela do treh delovnih dni zaradi bolezni, brez potrdila osebnega zdravnika. Ta ukrep se lahko koristi le 9 dni v enem letu.

V domovih za starejše in ostalih izvajalcih socialno varstvenih storitev in zdravstvenih dejavnosti pa peti protikorona paket omogoča začasno razporeditev zaposlenih. Uvajajo se dodatek za neposredno delo z uporabniki v sivih in rdečih conah.

Screenshot (20)
Zajem zaslona
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager

"Beležimo porast primerov COVID19 po celi Evropi. Incidenca v Sloveniji je zrasla na 68,4. Povečuje se število primerov med zdravstvenimi delavci in v Domovih za starejše občane," pa je povedala Nuška Čakš Jager. Največjo rast primerov imamo v starostni skupini 45-54 let. Okužbe se širijo predvsem zaradi druženj kot so zabave, rojstni dnevi in večjih dogodkov.

novinarska-konferenca covid peti-protikorona-paket