vestnik

Podaljšana sta ukrepa odloga izvršbe in posebnih pravil davčne izvršbe

Vestnik, 16. 3. 2021
Bobo
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je do 18. aprila podaljšala ukrep odloga izvršbe in ukrep posebnih pravil na področju davčne izvršbe.

Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 določa ukrep odloga izvršbe za dolžnike, ki so fizične osebe. Ta je v skladu z zakonom veljal do konca januarja, vlada pa ga lahko podaljša za obdobje treh mesecev, če ugotovi, da še vedno obstojijo razlogi, ki so bili podlaga za njegov sprejem.



Vlada je ukrep odloga izvršbe že podaljšala do 17. marca, do dne, ko je bila razglašena epidemija. Ker je od takrat je podaljšala trajanje epidemije, je danes skladno s tem podaljšala tudi veljavnost omenjenega ukrepa. Glede na razmere in dejansko stanje namreč še vedno obstojijo razlogi, zaradi katerih je bil določen ukrep odloga izvršbe, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada pa je podaljšala tudi ukrep posebnih pravil na področju davčne izvršbe, ki je bil sprejet v skladu s sedmim protikoronskim zakonom. Vlada ga je enkrat že podaljšala, in sicer do 17. marca, tokrat pa ga je zaradi še vedno zaostrenih tudi ekonomskih razmer, zaradi česar se davčni zavezanci soočajo s težavami pri pridobivanju prihodka in pravočasnem plačilu davčnih obveznosti, ponovno podaljšala. Upoštevajoč epidemiološke razmere vlada ocenjuje, da bo podaljšanje veljavnosti ukrepa davčnim zavezancem olajšalo izpolnjevanje davčnih obveznosti.

vlada dopisna-seja podaljšanje-ukrepov