vestnik

Za vikend bodo potekali poostreni nadzori nošenja mask v zaprtih javnih prostorih

Vestnik, 4. 9. 2020
Bobo
Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19.
Aktualno

Aktualne podatke o trendih in stanju okužb je za javnost predstavil vladni govorec Jelko Kacin, ki je ponovno pozval k temu, naj okuženi z novim koronavirusom ne skrivajo imen, s katerimi so bili v zadnjem času v stikih.

Epidemiološko poizvedovanje glede okužb poteka vsakodnevno, a tudi današnji podatki kažejo, tako kot prejšnje dni, da uspešno zamejujemo vnos iz tujine, opažamo pa vedno več okužb neznanega izvora. Ljudje se ne spomnijo, kje so se okužili, ali pa ta podatek skrivajo, kar otežuje delo epidemiologov, je povedal vladni govorec Jelko Kacin, ki je kasneje predstavil podatke glede okužb v Sloveniji in v sosednjih državah. Podatke je pripravil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Kot je pojasnil Kacin, razmere v Italiji kažejo, da se razmere slabšajo, vendar so vzdržne. Tudi na Madžarskem je število novo okuženih oseb na posameznih dan vse večje in se strmo dviga. Ker se v ponedeljek začne pri njih šola, so zaprli meje za tuje državljane, je dodal Kacin, ki je izpostavil Hrvaško, kjer epidemiološka slika ni dobra in se še naprej poslabšuje. "Naslednji graf govori o razmerah pri nas, vidimo, da smo imeli kar nekaj uspeha, v zadnjem času pa se nam je začela incidenca poviševati. Nismo še blizu rdečega polja, ampak to je podlaga, na kateri bomo pogledali primerjavo z nekaterimi drugimi državami." 

maske koronavirus pf
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vladni govorec je ponovno pozval vse tiste, ki so zboleli in se morda tudi za nazaj spomnijo koga, s kom so bili v zadnjem času skupaj, naj še enkrat pokličejo epidemiologe in sporočijo imena, da jih čim prej pošljejo v karanteno in jim tako omogočijo pravočasno zdravljenje. Pojasnil je še, da od včeraj ponovno delujejo tri covid bolnišnice, za zdravljenje bolnikov s koronavirusom namreč ponovno deluje tudi bolnišnica na Golniku. 

Kacin je spomnil še na obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Kot je povedal, so se okrepljeni nadzori inšpektorjev že začeli, poostreno bodo nošenje mask nadzirali tudi čez vikend, v ponedeljek pa bo predstavljeno poročilo o njihovem nadzoru. 

konferenca aktualno-dogajanje koronaviros