vestnik

(PODJETJE APOLIS) Začeli z enim kombijem, v zadnjih letih dosegli skokovito rast

Majda Horvat, 26. 3. 2023
Jure Kljajić
Apolis sta leta 2006 ustanovila z enakima deležema in pooblastili brata Dejan in Matej Kolbl.
Aktualno

Podjetje Apolis, Trgovina, energetski sistemi, d. o. o., je eden od petih kupcev nekdanjega objekta Mure tik ob krožišču Panonske in Industrijske ulice v Murski Soboti. K tej naložbi jih je vodila potreba po dodatnih prostorih predvsem za skladiščenje komponent in materialov.

»Zadnji dve leti so velike težave z dobavami, zato moramo materiale naročati vnaprej in za zalogo. Drug razlog, zakaj ravno te prostore, pa je v tem, da se ustavi njihovo propadanje. V glavi imamo neko zavest ohranjati dediščino, zato smo tudi v Murski Soboti obnovili nekaj objektov, ki so prej propadali. Na to smo ponosni, čeprav se naložbe ne bodo povrnile še lep čas,« pove direktor in solastnik podjetja Dejan Kolbl. Družba Apolis je kupila dobro petino nekdanjega Murinega objekta ali približno 1200 kvadratnih metrov površine, skoraj polovica tega je kletnih prostorov. Zdaj so zaliti z vodo, nekoč pa so bili zgrajeni za namen vojnega zaklonišča.

Brata po poti očeta 

Apolis sta leta 2006 ustanovila z enakima deležema in pooblastili brata Dejan in Matej Kolbl. Prej sta delovne in poslovne izkušnje nabirala v očetovem obrtnem podjetju. K odločitvi za lastno poslovno pot je prispevala neprijetna izkušnja, povezana z vlogo podizvajalca in nespoštovanjem nekih dogovorov. V podjetju se je najprej zaposlil Dejan, ki je imel za zagon dejavnosti, takrat samo strojnih inštalacij, na voljo le eno kombinirano vozilo očeta. Povečan obseg poslovanja je narekoval postavitev poslovnih prostorov, z najemom bančnega posojila so jih zgradili v Rakičanu. Njihov tržni prostor je bilo na začetku in ostaja še danes Pomurje, s tem da njihova ponudba zdaj zajema celotno paleto strojnih in elektroinštalacij z možnostjo izkoriščanja alternativnih virov energije, kot so prezračevalni sistemi, toplotne črpalke, sončne elektrarne in drugo.

apolis, podjetje, rakičan, dejan-matej-kolbl
Jure Kljajić
Podjetje Apolis, Trgovina, energetski sistemi, d. o. o., je eden od petih kupcev nekdanjega objekta Mure tik ob krožišču Panonske in Industrijske ulice v Murski Soboti.

Zaradi velikega povpraševanja po teh storitvah, ki imajo velik pomen tudi pri oskrbi z energijo, je podjetje v zadnjih nekaj letih doseglo skokovito rast tako z izvajanjem novih projektov kot zagotavljanjem servisnih storitev, čemur pripisujejo v podjetju velik pomen. »Ljudje ne morejo ostati brez vode, ogrevanja ali hlajenja, zato lahko vsak dan pričakujemo, da bo kdo poklical zaradi kakšne okvare, kar je bolj stresni del naše dejavnosti,« prizna sogovornik. Ker gre za osnovne potrebe ljudi, je, kolikor je mogoče hitra odprava napak, osnova dobre servisne ponudbe. Zaposleni so zato razdeljeni na dve skupini, za izvajanje novih investicij ter za opravljanje servisnih storitev.

Vizija stabilnost in trajnost

V podjetju Apolis je zaposlenih 15 ljudi, v delo pa vključujejo še pet podizvajalcev, po potrebi in odvisno od projekta lahko tudi več. »Povezovanje in medsebojno podpiranje je osnova za naše delo,« poudari Dejan Kolbl in doda, da so za podjetje s storitveno dejavnostjo ključni zaposleni. »Do njih je treba biti pošten.« Osnova dobrega odnosa je urejen delovni čas, razen seveda za serviserje, ki storitev morajo opraviti tudi na primer ob koncu tedna. Že ko delavec pride na razgovor za zaposlitev, je po besedah Kolbla vprašanje delovnega časa običajno postavljeno pred višino plače, s tem da so tudi te dobre. »Ponosen sem na naše zaposlene, ki so izjemno dobri tako po znanju kot lojalnosti podjetju.« Pri njihovi izbiri dajejo velik pomen značaju ter veščini komuniciranja s strankami, prednost podjetja pri pridobivanju kadra pa je tudi v tem, da terensko delo opravljajo na območju, ki ga je mogoče doseči z avtomobilom v eni uri.

apolis, podjetje, rakičan, dejan-matej-kolbl
Jure Kljajić
V podjetju Apolis je zaposlenih 15 ljudi, v delo pa vključujejo še pet podizvajalcev, po potrebi in odvisno od projekta lahko tudi več.

»Naša vizija je povezana z zagotavljanjem stabilnega poslovanja in s tem varnosti delovnih mest, naš kratkoročni cilj pa je, da uredimo kupljene prostore za potrebe dejavnosti, v kar bo treba veliko vložiti, poskrbeli pa bomo tudi za lepo zunanjost novih prostorov,« še pove sogovornik. Pri izvajanju dejavnosti bodo ostali zvesti strankam v domačem okolju. Nemalokrat se zgodi, da se na njihove klice ne morejo odzvati takoj, prizna Dejan Kolbl, toda še zmeraj je njihovo osnovno vodilo pri delu, da ljudi ne pustijo samih v težavah, kadar se znajdejo v njih.

podjetje-apolis murin-objekt dejan-in-matej-kolbl