vestnik

Poklukar: Naslednji tedni bodo prelomni

A. G., 5. 11. 2021
Twitter/Vlada Republike Slovenije
Seja o novih ukrepih za preprečevanje širitve novega koronavirusa.
Aktualno

Razmere so alarmantne, dnevno naraščajo okužbe in število bolnikov.

Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da so sprejeli ukrepe, ki bodo imeli hiter učinek in bodo sprejemljivi glede na stanje duha v družbi. 

"Z vsem svojim bitom stojim za zdravstvenimi delavci. Še vedno velja, da je edino učinkoviti ukrep cepljenje, vsi ostali ukrepi le blažijo pritisk na zdravstveno stroko."

Novi ukrepi so: 

- Spremenjena starostna meja otrok, ki potrebujejo PCT, se je znižala na 12 let. 

V trgovinah z živili so določili, da mora biti na vsakega prebivalca zagotovljenih 10 kvadratnih metrov površine, na vhodu v trgovino se napiše najvišje število oseb, ki so lahko hkrati v trgovini. 

S 15. novembrom se šolarji testirajo v šolah, in sicer trikrat tedensko. Teste dobijo v lekarnah. To velja za osnovne in srednje šole. 

Sprejeli so standarde za zaščitne maske,tako da po novem nosimo le kirurško masko in masko ffp2.

Ostale maske niso ustrezne za uporabo na vseh predpisanih mestih. 

GOSTINSKA DEJAVNOST

Strežba jedi in pijač je dovoljena le, ko se izvaja sedečim. Ob izpolnjevanju pogoja PCT mora biti navedeno tudi število oseb, ki je hkrati lahko prisotno v lokalu. Streže se lahko od 5. do 22. ure. 

Obratovanje diskotek in klubov ni več dovoljeno. 

ZBIRANJE LJUDI

Začasno je prepovedano zbiranje ljudi. Dovoljeno je le za člane skupnega gospodinjstva ali družinske člane. 

Prepovedane so vse javne prireditve, shodi, zborovanja, slavja, poročne slovesnosti. 

Kulturne prireditve so dovoljene le v notranjih prostorih s fiksnimi sedišči ob upoštevanju PCT in obveznim nošenjem mask. 

Javne športne prireditve le s fiksnimi sedišču, ob uporabi maske in izpolnjevanju PCT. 

V cerkvah je obvezen PCT, uporaba maske in meter in pol razdalje. 

Odlok začne veljati 8. novembra, razen za testiranje v šolah, ki zaradi organiziranja testiranja začne veljati 15. novembra. 



Poklukar: "Moramo si nehati zatiskati oči pred težkimi posledicami virusa. Vse ponovno pozivam k cepljenju in upoštevanju ukrepov, ker nam bo le skupaj uspelo."

Mateja Logar: "Ne smemo priti do tega, da bi samo še reševali življenja, to je nedopustno. Zato vas prosimo, da ukrepe vzamete kot nekaj, kar nam ne omejuje življenja, ampak nam življenje omogoča. Virus je in bo še nekaj časa ostal med nami. Z ukrepi pa upamo, da bodo dosegli zmanjšali širjenje virusa in pritisk na zdravstvo. S temi ukrepi lahko večina od nas izpolnjuje vse v življenju, saj nas posebej ne omejujejo."

Twitter/Vlada Republike Slovenije
Seja o novih ukrepih za preprečevanje širitve novega koronavirusa.
pct ukrepi