vestnik

Polanski log je postal gozd s posebnim namenom

Majda Horvat, 22. 7. 2019
Nataša Juhnov
Občina Velika Polana je gozd okoli Copekovega mlina v velikosti 17 hektarjev razglasila za gozd s posebnim namenom. 
Aktualno

Lastnikov o novem statusu niso obvestili – Odškodnina in olajšava samo tam, kjer posebni status določi država, ne lokalna skupnost

Dobrih 17 hektarjev Polanskega loga je Občina Velika Polana razglasila za gozd s posebnim namenom. Odlok o tem je začel veljati aprila letos, z njim pa je občina določila namen in pogoje, ki jih morajo upoštevati lastniki gozda. Največ gozda na tem območju imajo v skupni lasti župnije Velika Polana, Beltinci in Črenšovci, in sicer skoraj 12 hektarjev, samo župnija Beltinci ima še vedno vpisanih kot svoje premoženje 20 arov gozda, ki naj bi ga že prodala občini. Velikopolanska občina je lastnica osmih parcel v skupni velikosti slabe tri hektarje, lovska družina ima hektar gozda, 14 parcel ali skupaj manj kot hektar gozda pa je v lasti zasebnih lastnikov. Občina Velika Polana je že doslej kupovala parcele na tem območju, zdaj ko ga je razglasila za gozd posebnega namena, pa ga je dolžna odkupiti od lastnikov, ki to želijo, oziroma lahko uveljavlja predkupno pravico. Odkupna cena se bo določila dogovorno, osnova za to pa je cenitev zapriseženega cenilca.

Soglasje lastnikov ni potrebno

Polanski log velja za edinstveni poplavni gozd in ima pomembno ekološko funkcijo, saj imajo v njem zatočišče mnoge ogrožene rastlinske in živalske vrste, znotraj njega pa je tudi Copekov mlin kot edini ohranjen leseni mlin ob potoku Črnec, zaščiten tudi kot zgodovinski spomenik. Polanski log se razprostira med Malo Polano, Brezovico in Nedelico, od Črnega loga pa ga loči reka Ledava in od vasi Mala Polana potok Črnec.


Razglasitev gozda za gozd s posebnim namenom pomeni za lastnike nekatere omejitve pri gospodarjenju z njim. Velikopolanska občina jih o nameri in o spremembi statusa gozda ni obvestila. To so povedali večinski lastniki gozda, v pisnih odgovorih pa je to potrdila tudi velikopolanska občinska uprava. Tega pa občina ni storila, še pojasnijo, ker tega niso dolžni storiti. Župan Damijan Jaklin zadeve ni želel podrobneje pojasnjevati.
Zakon o gozdovih določa, da je soglasje lastnikov treba predhodno pridobiti samo za gozd s posebnim namenom, kjer je izjemno poudarjena raziskovalna funkcija, Polanski log pa je bil razglašen za gozd s posebnim namenom zato, da se ohrani njegova zaščitna, rekreacijska, turistična, poučna, higiensko-zdravstvena in estetska funkcija.

Javni interes pri gozdu je velik

Gozd je na splošno nepremičnina, za katero veljajo številne omejitve, s tem ko je razglašen za gozd s posebnim namenom, pa je teh omejitev še več. Najprej veljajo nekatera pravila glede prodaje, omejitve lastninske pravice pa se nanašajo tudi na dolžnost opravljanja gozdnogojitvenih in varstvenih del, kar z drugimi besedami pomeni, da lahko lastnik v gozdu seka le toliko, kolikor to določajo gozdnogojitveni načrti. Pri tem pa je pomembna zaščitna vloga gozda, kot je določeno tudi v občinskem odloku. Gre torej za omejitve lastninskih pravic zaradi javnega interesa (ekoloških, socialnih in gospodarskih funkcij gozda), kar je dopuščeno celo z ustavo. To pa vpliva na vrednost in donosnost nepremičnine.
Po zakonu o gozdovih obstajata dve skupini gozdov s posebnim pomenom. Prva so gozdovi, v katerih sta raziskovalna funkcija in funkcija varovanja naravnih vrednot in naravne kulturne dediščine izjemno poudarjeni. Te s predpisom razglasi vlada. Druga skupina pa so gozdovi, v katerih so poudarjene rekreacijske, zdravstvene in turistične funkcije. Te s predpisom opredeli lokalna skupnost. Zakon govori o tem, da če je lastnik takega gozda v svojem uživanju lastnine omejen, lahko od razglasitelja zahteva odškodnino, davčne olajšave ali pa odkup gozda od lokalne skupnosti ali države, odvisno od tega, kdo ga je s predpisom opredelil. Toda v sporih, ki so zaradi tega že nastajali v drugih okoljih, sta bili odškodnina in davčna olajšava priznani samo lastnikom gozdov, katerih posebni status je določila država in ne lokalna skupnost.

Načrti velikopolanske občine

Avgusta lani, ko je na območju pri Copekovem mlinu potekalo snemanje televizijskega šova Kmetija, je župan velikopolanske občine povedal, da novega snemanja na tem območju ne bo in da bo občina nadaljevala dela in uredila manjkajočo infrastrukturo za projekte, ki jih je za to območje načrtovala že prej. Gozdna območja bodo namenili po Interregovem projektu Coop MDD rečni šoli in v povezavi s tem gozdni učni poti, v drugem delu območja pa bodo uredili infrastrukturo za rejo živali. Občina je namreč na območju Copekovega mlina ob gozdu že tudi odkupila obdelovalno zemljo, saj načrtuje ureditev vzorčne kmetije in manjših vzorčnih nasadov starih poljščin.


4263aa865eecc49acc1c098096dd4750
Branko Zunec
Občina ob Copekovem mlinu načrtuje ureditev vzorčne kmetije in manjših vzorčnih nasadov starih poljščin.

polanski log gozd s posebnim pomenom Copekov mlin Velika Polana