vestnik

Poletje v mestu: na obisku pri soboških vrtičkarjih

Timotej Milanov, 14. 8. 2018
Timotej Milanov
V sožitju uspevajo lubenice in tobak.
Aktualno

Gojijo vse vrste zelenjave, različno sadje, cvetje in celo tobak. Presežke pridelkov bodo tudi letos razdelili občanom.

»Tu je bilo po propadu nekdanje vrtnarije zapuščeno območje, na katerem je raslo grmovje,« pravi Vojko Prah, vrtičkar in predsednik društva Urbani vrtovi Murska Sobota. Iz navedenega razloga je tako pred tremi leti mestna svetnica Lea Friškič sprožila pobudo, da občina na tem mestu občanom omogoči najem zemlje, ki jo lahko obdelujejo, kar se je tudi zgodilo. »Hitro smo ugotovili, da območje ni dovolj izkoriščeno, zato smo začeli motivirati ljudi, da pridejo sem.

76924ad07eca773a38c3fe8b07feb447
Timotej Milanov
Vojko in Alenka Prah, Blaženka Jurak. Vrtičkarji se radi tudi pogovorijo med sabo.


Večina tistih, ki jih to zanima, je do tedaj to počela na drugem koncu mesta, ob Bakovski ulici, kjer so obdelovali zemljo v državni lasti,« pojasnjuje Prah. Kot pravi, so hitro ugotovili še, da so vrtovi premajhni: »Pet krat deset metrov sicer ni tako malo, je pa nastala težava, ko smo želeli v večjih količinah posaditi nekaj, kar bi nas razveseljevalo poleti. Zato smo ustanovili društvo Urbani vrtovi, v okviru katerega obdelujemo grede za skupno uporabo.«

aa6b99223f713eedd8fafa009341ddc3
Timotej Milanov
Blaženka Jurak obdeluje dva vrtova.

Tako so se že lansko leto prvič odločili, da bodo s pridelkom razveselili občane in ga razdelili. »Lansko leto smo pridelali več kot 60 kilogramov lubenic in melon, to so prave-sladke prekmurske lubenice in melone.« Na parkirišču pred mestnim kopališčem so tako postavili stojnice, na katerih so si lahko obiskovalci ob odhodu domov postregli s kosi sadja.« Zaradi dobrega odziva so se odločili, da bodo s tradicijo nadaljevali, tako bodo pridelke delili tudi ta teden na isti lokaciji od pol petih do pol sedmih popoldan, če bo seveda lepo vreme. »Moti me, ko vidim v smeteh, koliko hrane se danes zavrže.« Letos bodo delili še koščke kruha, namazane z marmelado, ki so jo skuhali iz pridelanega sadja, starši si bodo lahko odnesli domov tudi bučke, ki so zrasle na urbanih vrtovih.

8666e65d1f32091125e6adb9496a7851
Timotej Milanov
Mohamed Mazouzi najraje prideluje zelenjavo in začimbe.

"Zemljo greš obdelovat z voljo"

Kot je že slovenska navada, so se do danes v društvu že skregali. Kljub temu vrtičke še naprej obdeluje okoli 22 vrtičkarjev, tudi takih, ki niso člani društva. Že kratek sprehod med gredami pokaže, da so soboški vrtičkarji izjemno kreativni. Poleg običajnih pridelkov, kot so paradižnik, paprika, kumare in ostala zelenjava, pridelujejo tudi veliko različnega cvetja in celo tobak. Občani lahko najamejo vrtove velikosti pet krat deset ali deset krat deset metrov, za uporabo pa plačujejo 20 evrov na leto, ob tem morajo plačati še uporabo vode, ki jih stane približno šest evrov na leto.

dfb5e3d054c3e70a60282fc80f771055
Timotej Milanov
Tudi letos bodo občanom brezplačno razdelili pridelek.


Po besedah vrtičkarjev so večinoma z danimi pogoji zadovoljni, edino včasih Komunala malo zamuja s košnjo, pravijo. Sicer skušajo čim več opravil storiti sami. Soboški vrtičkarji se med sabo že poznajo in se ob obdelovanju vrtov tudi družijo. »Seveda se med sabo pogovarjamo, nekateri več, drugi manj, a to ne igra vloge. Večini to predstavlja tudi neko vrsto meditacije, čas, ko si lahko sam z rastlinami,« še pove Prah. »Gre za sprostitev, saj greš zemljo obdelovat z voljo. Tako ni potrebno, da si ves čas v bloku, obkrožen z betonom. Tu se lahko nekoliko odmaknemo od vsakdanjega življenja,« dodaja soproga Alenka Prah.

30af8ebe46fe1718a70b372656a85662
Timotej Milanov
Rože lepo uspevajo na urbanih vrtovih, pri tem nekatere vrtičkarje moti, da si drugi vrtove ograjujejo.

Za rekreacijo in sprostitev

»Tu se napolnim z energijo,« pravi Ivanka Madjar. Največ pridela kumar, paprike in ostale zelenjave, pa ribez, kosmulje, robide ter maline, tudi fige. Vrtičkarji, pravi, se med sabo razumejo in si tudi pomagajo, posojajo sadike in orodje, če slučajno kdo potrebuje. Vrt je nekoč že imela in si ga je vedno znova želela, zato se je odločila, da izkoristi priložnost, ki jo je ponudila občina.



Blaženka Jurak živi v bloku v Cvetkovi ulici. Največ pridela zelenjave in rož. »Rada prihajam sem, a obdelujem še en vrt na drugi lokaciji, tako da verjetno v prihodnje zaradi zdravstvenega stanja obeh več ne bom mogla.« Mohamed Mazouzi najraje prideluje zelenjavo, med drugim papriko, paradižnik in fižol. »Stročji fižol sem že pobral, navadnega bom sedaj, včasih posadim še kakšno blitvo. Redkvic mi je letos preveč zraslo in prevelike, zato niso bile dobre za jesti. Pridelujem še začimbe.« Prihaja skoraj vsak dan. Kot pravi, gre za prijetno 15-minutno hojo iz bloka v Lendavski ulici, kjer živi.

30e2f73e6cdf9bce421500bbda50d5f7
Timotej Milanov
Za zalivanje nekateri zbirajo tudi deževnico.

61904662a1096b12e3bcd235c0affd9f
Timotej Milanov
Tu pa tam kdo obupa, posledica je neurejen in zaraščen vrt.


Timotej Milanov
Ivanka Madjar se ob vrtnarjenju napolni z energijo. 
vrtičkarji