vestnik

Pomurju za razvoj 53,5 milijona evrov

Urška Mlinarič, 4. 7. 2018
Natasa Gider
Med 19 razvojnimi projekti, ki jih bo država podprla, je tudi izgradnja logističnega centra podjetja Ocean Orchids. 
Aktualno

V prihodnjih dveh letih bo vlože denar v devetnajst projektov na treh razvojnih oseh; vodovod, gospodarske cone in kolesarske poti. Med tistimi, ki bodo dobili del denarja za investicije tudi podjetji Medicop in Ocean Orchids.

Predsednik Razvojnega sveta pomurske regije Branko Drvarič je danes v Ljubljani skupaj z ministrom za gospodarskio razvoj v odhodu Zdravkom Počivavškom podpisal sporazum za razvoj pomurske regije. Dogovor regiji v prihodnjih dveh letih prinaša 53,5 milijonov evrov, od česar bo država prispevala 41,2 milijona evrov. Projekt zajema, tako Drvarič, tri razvojne osi; projekt dokončanja vodovoda; vodnemu sektorju z dvema projektoma bo namenjen največji delež denarja, in sicer 33,1 milijona evrov, kateremu. Sledi osem projektov spodbujanja podjetništva in razvoj infrastrukture za podjetja, kjer bo gospodarsko ministrstvo zagotovilo 5,3 milijona evrov in pa spodbujanje mobilnosti, v okviru katerega bo ministrstvo za infrastruktruo za devet projektov gradnje kolearske mreže namenilo 2,8 milijona evrov. Drvarič je dejal, da so v regiji, ki še vedno gospodarsko zaostaja, zaradi česar iz nje odhaja vse več ljudi na delo v tujini - samo v Avstrijo se vsakodnevno vozi na delo več tisoč Prekmurcev - upali na več denarja, pa vendarle je za Pomurje omenjeni denar zelo pomemben. Ob tem je Drvarič, ki upa, da bodo projekti zaključeni v prihodnjih dveh letih, kritično pripomnil, da je pristop k regionalnemu razvoju v zadnjem obdobju preveč zapleten, predolgo traja, da so stvari stekle, tako da so sedaj v časovni stiski za pridobitev evropskih sredstev. Drvarič je tudi izrazil upanje, da bodo imeli prihodnji oblastniki več posluha za razvoj Pomurja.
Država pa je z današnjim podpisom pogodbe finančno podprla tudi projekta podjetijMedicop in Oceans Orchids. Slednje je najbolj znano po proizvodnji orhidej - letno jih vzgojijo 1,8 milijona. Z investicijo vredno devet milijonov, pri čemer, tako direktor Roman Ferenčak, znaša državna subvencija dva milijona evrov, pa nameravajo do srede prihodnjega leta postaviti logistični center, ki bo odgovoril na potrebe njihov kupcev; v glavnem gre za velike trgovinske verige. V podjetju Medicop, ki se uvršča v svetovnih vrh podjetij, ki proizvajajo medicinsko opremo, pa bodo prav tako do srede prihodnjega leta, postavili 6500 kvadratnih metrov velik razvojno-proizvodno-skladiščni prostor, ki jim bo, tako generalni direktor Peter Podlunšek, omogočil nadaljnji razvoj. Vrednost investicije je 6,6, milijona evrov, pri čemer bo država primaknila 900.000 evrov. Novi investiciji naj bi v prihodnjih letih prinesli tudi dodatne zaposlitve.