vestnik

Pomurka ustanovila živalim prijazno trgovino, v njenih načrtih je tudi lastna znamka hrane in priboljškov za pse in mačke

Ines Baler, 4. 3. 2023
Osebni arhiv
Družina s štirinožnimi ljubljenčki veliko časa preživi v naravi, Novakova jih tudi vzgaja sama in pravi, da njena tehnika temelji na nagrajevanju.
Aktualno

Spletna trgovina Mr. Zoo je zaživela lani septembra, načrt za to leto je prva fizična trgovina v domači regiji.

Nina Novak iz Polic pri Gornji Radgoni je od malih nog navdušena nad živalmi. Kot deklica si je želela psa, vendar ji starša tega zaradi pomanjkanja časa nista mogla omogočiti. Pozneje je spoznala Sebastjana Halca, ki je imel labradorko z imenom Bina, in ta ji je takoj ukradla srce, s Sebastjanom pa sta si pozneje ustvarila družino. Pred petimi leti je začela, sprva kot študentka, nato kot redno zaposlena, delati v eni od trgovin za male živali. »Do tega je prišlo po naključju, takratna izmenovodja me je vprašala, ali poznam koga primernega za delo, jaz pa sem v šali odgovorila, da sem to jaz. Tako sem začela delati, v stiku z živalmi sem že vse življenje in ta služba mi je bila pisana na kožo.«

nina novak, mr
Osebni arhiv
Nina, Sebastjan in hči Maša so veliki ljubitelji živali.

Za zdaj le po spletu 



Trgovina je šla pozneje v stečaj, sama je po porodniškem dopustu zamenjala kar nekaj zaposlitev, vendar je hitro dojela, da nobena ni prava zanjo. »Pretežen del dneva sem bila v službi, ker pa sem si želela biti več s hčerko, sva se s partnerjem odločila za tveganje in tako sem se z danes na jutri podala na samostojno podjetniško pot.« Ustanovila je trgovino z imenom Mr. Zoo, v kateri prodaja opremo za pse in mačke, igrače, izdelke za nego, praskalnike in nekaj hrane. Za zdaj prodaja poteka po spletu, v tem letu pa namerava Novakova ob podpori partnerja odpreti še prvo fizično trgovino v domači regiji. Njena želja je, da se pozneje poslovalnice razširijo po vsej Sloveniji, saj opaža pomanjkanje tovrstne ponudbe. 


Spletna trgovina je zaživela lani septembra, pri njeni vzpostavitvi pa je uporabila svoje znanje, saj je po poklicu medijski tehnik. »Vedno sem si želela delati z živalmi, v osnovni šoli sem vsem govorila, da bom veterinarka. Zdaj mi je nekoliko žal, ker temu nisem sledila, ampak nisem imela dovolj trde kože glede evtanazije, danes pa vem, da ta ni vedno slaba.« Vizija Mr. Zoo je biti živalim prijazna trgovina. Ves trud in napor zato Novakova vlaga v to, da v ponudbo uvršča izdelke iz recikliranih materialov, v največji možni meri preverja sledljivost, prizadeva pa si tudi, da bi imeli svojo znamko hrane in priboljškov za pse in mačke. 

Na to jo je privedla izkušnja z domačim psom. Labradorka ima namreč alergije na številna živila in tako vseskozi ugotavljajo, s čim jo lahko hranijo. »Na trgu ni hrane, ki bi bila prilagojena alergikom s težavami z ledvicami. Naša Bina trenutno uživa divjačinsko meso, ki vsebuje najmanj antibiotikov, in nekatero zelenjavo, ne smemo je hraniti na primer s perutninskim mesom, žitom in podobnim, ker vse to izzove reakcije.« Družbo partnerjema ob hčerki Maši in psički Bini delajo še jack russell terierka Bella in nekaj mačk. Novakova pravi, da je Bella njihova razvajenka, ki lahko uživa v kakršni koli hrani. Napoveduje še, da bo pri razvoju hrane sodelovala s strokovnjaki, saj je treba upoštevati vse vidike, tudi nutricionističnega. Če bo možno, pa si želi surovine za pasjo in mačjo hrano nabavljati v lokalnem okolju.

Nina novak, mr
Osebni arhiv
Nina novak, mr. zoo (max, bina)


Tudi z nasveti

Pred psičko Bello sta partnerja skrbela za šestletnega psa Maxa, ki je bil v kampu na Primorskem na verigi in so prostovoljci zanj pol leta iskali lastnika. »Pri naju je bil žal le 32 dni, bolehal je za kronično odpovedjo ledvic, potem je doživel srčni zastoj. Nato sva iz Šibenika posvojila Rockyja, za katerega se je pozneje izkazalo, da je imel hude težave z zdravjem. Poskušala sva vse, tudi terapevtka je delala z njim. Pregledi so pokazali, da je imel težave s hrbtenico in sklepi. Ker na koncu ni nič več pomagalo, težave pa so se le še stopnjevale, smo se odločili, da mu humano olajšamo bolečine. Čeprav s težkim srcem, ker se na živali zelo navežem.« Družina s svojimi ljubljenčki uživa na domačiji, ki je obdana z vinogradi, Novakova pa veliko časa nameni tudi vzgoji živali. Njena tehnika temelji na nagrajevanju, vendar ne podkupovanju. »Z njimi delam kot s prijatelji, saj si želim, da sodelujejo z mano.«

Največja podpora na njeni poti je partner. »Ko sem na začetkih obupovala, ker prodaja ni takoj stekla, me je Sebastjan najbolj bodril. Vsak potrebuje nekoga, ki stoji za njim in mu pove, da vse potrebuje svoj čas in da bo vse dobro,« še pravi Novakova, ki je ljubezen do živali prenesla tudi na hčerko. »Med letoma 2018 in 2020 sem gojila bradate agame in Maša je bila že zelo majhna zraven pri kuščarjih. Ničesar se ne boji, zdaj je najbolj navdušena nad konji, tako da pogosto hodimo jahat.« Ali se katere živali boji sama? »Da, kobilic,« v smehu odgovori. Z dosedanjim potekom podjetniške poti je zadovoljna, sedaj dela na uveljavitvi znamke, prodaja teče v Sloveniji in na Hrvaškem, razširiti pa jo želi še na druge države. Najbolj je zadovoljna z vračanjem strank, na spletni strani Mr. Zoo pa Novakova objavlja tudi nasvete o različnih stvareh, povezanih z živalmi, da bodo v pomoč drugim ljubiteljem živali.

mr.-zoo nina-novak police gornja-radgona male-živali trgovina