vestnik

Pomurska društva invalidov razočarana nad izključevanjem iz razpisov lendavske občine

STA, 31. 8. 2021
Nataša Juhnov
Branko Gornjec, sekretar Društva gluhih in naglušnih Pomurja, ki ima blizu 600 članov, od teh 51 iz lendavske občine, pa je izpostavil, da imajo prav v Občini Lendava največjo skupino gluhih iz Pomurja
Aktualno

V Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije, Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Murska Sobota in Društva gluhih in naglušnih Pomurja so razočarani nad odločitvijo Občine Lendava, da spremeni pogoje razpisa za sofinanciranje programov na področju socialnega in zdravstvenega varstva. Do sredstev so bila letos upravičena le lendavska društva.

Doslej so se vsa tri društva prijavljala na razpise v vseh občinah, ki so na tak način sofinancirale njihove dejavnosti, tudi lendavska. A letos so v slednji do občinskega denarja upravičene samo organizacije iz Občine Lendava. Vloge društev so bile zavrnjene, prav tako pritožbe, je pojasnil predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota Vojmir Prosen.

"Občani Občine Lendava so člani tudi naših društev. Pomagamo jim na različne načine. Društvo slepih in slabovidnih Pomurja med drugim izvaja šest posebnih socialnih programov," pravi Prosen. Izpad sofinanciranja, gre za nekaj sto evrov, bo po Prosenovih besedah manjkal, vendar bodo zagotovili vso strokovno pomoč in sofinanciranje nakupa medicinsko-tehničnih pripomočkov tudi za občane Lendave, ki bodo za to zaprosili.

045c35c176cac8d69805029551fe936f
Nataša Juhnov
V Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije, Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Murska Sobota in Društva gluhih in naglušnih Pomurja so razočarani nad odločitvijo Občine Lendava.

Branko Gornjec, sekretar Društva gluhih in naglušnih Pomurja, ki ima blizu 600 članov, od teh 51 iz lendavske občine, pa je izpostavil, da imajo prav v Občini Lendava največjo skupino gluhih iz Pomurja. "V Lendavi živi 12 gluhih oseb, ki so v društvo včlanjene od rane mladosti in se uspešno udeležujejo društvenih programov, mi pa jim pomagamo na različne načine." Odločitev občine za spremembo pogojev financiranja ocenjuje za moralno sporno. 



Stanko Novak, predsednik Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ki združuje 78 članov, od tega sedem iz Občine Lendava, pa je opomnil, da so za člane društva socialnovarstveni programi zelo pomembni. Društvo pokriva 27 pomurskih občin in tri podravske, 16 od teh že sedaj ne sofinancira dejavnosti društva. Bojijo se, da bi "zgledu" Občine Lendava sledile še druge.

"Mi se obnašamo racionalno, a naši člani so težki tetraplegiki, zato potrebujemo večje prostore, kombinirano vozilo, sobe, saj je veliko naših članov starejših, ki jih hitro obide slabost," je pojasnil Novak.


Nekaj občin tovrstnih razpisov sploh ne objavlja, se pa društva za občinski denar prijavljajo s posebnimi vlogami.

Društva sicer sredstva za svoje delovanje dobijo od Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), in sicer od 50 do 70 odstotkov vseh sredstev, preostalo pridobijo od lokalnih skupnosti, nekaj je tudi donacij drugih organizacij. Tri četrtine prejetih sredstev namenijo za programe in dejavnosti, preostalo četrtino pa za delovanje društva in različne materialne stroške.



S svojimi vprašanji so se že obrnili tudi na lendavskega župana Janeza Magyarja, njegov odgovor še čakajo.

društvo slepi invalidi