vestnik

Pomurska zdravnica na podlagi protiteles neupravičeno izdaja potrdila o prebolevnosti

Vestnik, 13. 10. 2021
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zdravnica iz Pomurja na osnovi dokazila o prisotnosti protiteles za 50 evrov izdaja potrdila o prebolevnosti, ki jih lahko naročniki nato uporabljajo za izpolnjevanje pogoja PCT, poroča 24 ur.

Potrdila o prebolelem covidu-19 se izdajajo ne glede na to, koliko časa je preteklo od okužbe, ali PCR-test, kot veleva odlok. Zdravniška zbornica pa je potrdila, da je dobila prijavo.

9396c643e5057f34a581_62631587
24 ur
Zdravnica je izdajala potrdila

Kot poroča 24 ur  je zdravnica koncesionarka v pogovoru, ki so ga opravili z njo, izjavila, da izdaja potrdila le na podlagi prisotnosti protiteles, kar je v nasprotju z odlokom o načinu priznavanja prebolevnosti v Sloveniji. V pogovoru se je njihova novinarka predstavljala kot oseba, ki je bila v stiku z okuženo osebo, a ni opravila testa, zdravnica pa je dejala, "da potrdilo pri njej dobimo, če opravimo test za protitelesa". Novinarka je zdravnici pojasnila, da bi bil test za protitelesa glede na to, da je bila v stiku z okuženo osebo, moral biti pozitiven. Cena za takšno potrdilo bi bila nekaj manj kot 50 evrov, če bi želeli test na protitelesa opraviti v ordinaciji, kot je še dejala zdravnica, pa "te teste delajo laboratoriji po vsej državi". 

protitelesa zdravnica izdaja-potrdila