vestnik

Pomurske lekarne: Jevšek bo župane še enkrat pozval za skupno mizo

T. M., 28. 2. 2020
Nataša Juhnov
Aleksander Jevšek
Aktualno

Kot smo poročali včeraj, so vsi člani sveta zavoda Pomurskih lekarn razen predstavnice soboške občine Milene Vöröš vnovič potrdili Ivana Zajca za direktorja, hkrati so med drugim sprejeli še sklep, po katerem soboško občino pozivajo, da jim predstavi, kako je porabila denar, ki so ga pomurske občine pred leti dobile iz naslova delitve presežka javnega zavoda.

Vöröševa je predlagala, da svet zavoda sprejme sklep, s katerim bi tovrstno predstavitev porabe naložili vsem občinam, ki so prejele denar, a so bili člani sveta zavoda proti.

»To samo kaže na situacijo, v kateri smo. Svet zavoda ni pristojen za sprejemanje takih sklepov. Mi lahko s pregledom občinskega proračuna v letu, ko je občina prejela ta sredstva, dokažemo, koliko vlagamo v zdravstvo in z zdravstvom povezane storitve, predlagam, da ga člani sveta zavoda pogledajo. Izid glasovanja v svetu zavoda pa kaže točno to, kar ves čas trdimo, da kot občine ustanoviteljice zavoda več ne ne obvladujemo,« pravi soboški župan Aleksander Jevšek. Na vprašanje, ali bodo soboški mestni svetniki na eni od naslednjih sej glasovali o ustanovitvi novega lekarniškega zavoda, ki ga napoveduje mestna občina, Jevšek odgovarja, da bo najprej še enkrat povabil župane vseh občin ustanoviteljic za skupno mizo. »Še enkrat jim bom predlagal, da stopimo skupaj in naredimo korak naprej ter končno spremenimo odlok o ustanovitvi javnega zavoda, kar od nas zahteva zakonodaja.«

3300c9314a72372da945645eadacc561
Nataša Juhnov
Pomurske lekarne

Po mnenju Jevška bi morali tudi glasovanje v svetu zavoda urediti po načelu števila prebivalcev, medtem ko ima danes vsaka občina ustanoviteljica en glas. »To bo naš naslednji korak, ki se bo zgodil kmalu. S tem bo mestna občina pokazala, da naš cilj ni razbijanje celotnega sistema Pomurskih lekarn. V kolikor tega konsenza ne bomo dosegli, gremo na svoje, odlok o izločitvi soboške občine iz Pomurskih lekarn imamo že pripravljen.« Pri tem Jevšek vnovič izpostavlja, da sedanje vodstvo lekarn več ne uživa zaupanja mestne občine.

Župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač pravi, da je njihova predstavnica glasovala po svoji presoji in v skladu z interesi javnega zavoda. »Pred sejo nismo vedeli, da bodo o tem odločali. Ne vem, kako je mestna občina porabila ta sredstva, ki so šla v integralni proračun, verjetno pa so del teh sredstev namenili tudi za financiranje postopka ustanovitve konkurenčnih lekarn. Menim, da bi morali kot največji med ustanovitelji skrbeti za predvsem za dobrobit tega javnega zavoda.«

Župan Občine Puconci Ludvik Novak zadeve ne želi podrobneje komentirati, pravi le, da ima vsaka občina pravico deliti denar v skladu s svojim proračunom.

Preberite še: Člani sveta zavoda od soboške občine zahtevajo, da jim položi račune

pomurske-lekarne MOMS pomurje