vestnik

Pomurske lekarne: Treba bo na sodišče  

Timotej Milanov, 30. 3. 2018
Nataša Juhnov
Zaradi ugotovljenih nepravilnosti se bo moralo vodstvo Pomurskih lekarn zagovarjati na sodišču. 
Aktualno

Državna revizijska komisija je v primeru nabave zdravil v Pomurskih lekarnah ugotovila sum storitve več prekrškov in na sodišče vložila obdolžilni predlog zoper lekarne in Ivana Zajca kot odgovorno osebo.  

Kot smo že poročali, je Mestna občina Murska Sobota prijavila Pomurske lekarne državni revizijski komisiji zaradi neizvajanja javnih naročil pri nabavi zdravil. Z državne revizijske komisije smo danes na vprašanja v zvezi s postopkom prejeli odgovor predsednika komisije Boruta Smrdela, da so glede na zbrana obvestila in dokaze v tej zadevi na Okrajno sodišče v Ljubljani vložili obdolžilni predlog zoper Pomurske lekarne in njene odgovorne osebe zaradi suma storitve več prekrškov. O prekrških bo odločalo sodišče v rednem sodnem postopku.


V primeru ugotovljenih prekrškov so po zakonu o javnem naročanju za pravne osebe predvidene precej visoke kazni, in sicer do 100 tisoč evrov.
Zajc pravi, da so Državni revizijski komisiji posredovali vso potrebno dokumentacijo, vendar zaenkrat z njenimi ugotovitvami še niso bili seznanjeni, zato zadeve za zdaj ne želi komentirati.


Prihodnji teden bo ponovno zasedal svet zavoda lekarn, ki bo spet odločal o imenovanju Zajca za vršilca dolžnosti direktorja lekarn. Spomnimo-lekarne so se v podobni situaciji znašle že pred kratkim, ko Zajc ni dobil podpore v murskosoboškem mestnem svetu, ki mora po veljavnem odloku o ustanovitvi javnega zavoda podati soglasje k imenovanju direktorja. Takrat je svet zavoda Zajca imenoval za vršilca dolžnosti direktorja, s tem pa se niso strinjali v Murski Soboti, kjer so menili, da je za imenovanje vršilca dolžnosti potrebno izpolniti enake pogoje kot za imenovanje direktorja, torej pridobiti soglasje mestnega sveta. Temu je pritrdilo tudi Višje sodišče v Mariboru, ki je zavrnilo vpis Zajca kot vršilca dolžnosti v sodni register, Okrožno sodišče v Murski Soboti pa ga je s spremembo vpisa iz registra tudi izbrisalo. V lekarnah so se na to potezo pritožili, a je okrožno sodišče ugotovilo, da pritožbe ni vložila upravičena oseba, saj po mnenju sodišča lekarne nimajo zakonitega zastopnika.

Nataša Juhnov
Ivan Zajc vztraja, prihodnji teden bo svet zavoda spet odločal o njegovem imenovanju za vršilca dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn. 
Pomurske lekarne Ivan Zajc