vestnik

Pomurske lekarne zadovoljile računsko sodišče, kdaj bo objavljen javni razpis za zdravila?

Rok Šavel, 24. 3. 2022
Nataša Juhnov
Na računskem sodišču so ocenili, da je odzivno poročilo, ki ga je s podpisom in pečatom potrdil direktor Ivan Zajc verodostojno, popravljalni ukrep, ki so ga izkazali v Pomurskih lekarnah, pa da je zadovoljiv.
Aktualno

Računsko sodišče je popravljalni ukrep javnega zavoda Pomurske lekarne, ki mu je lanskega decembra izreklo negativno mnenje, ocenilo kot zadovoljivo.

Državni revizorji so Pomurskim lekarnam lani izrekli negativno mnenje o pravilnosti nabave zdravil v letu 2020. Javni zavod je namreč v obravnavnem letu zdravila naročal pri 11 dobaviteljih zdravil na podlagi neposredno sklenjenih pogodb v letu 2014, 2017, 2018 in 2020 oziroma neposredno z naročilnicami. Večino zdravil so Pomurske lekarne naročale pri družbah SALUS, Veletrgovina, VITAPHARM d.o.o. in Kemofarmacija d.d., glede na skupno vrednost nabave zdravil, ki je v letu 2020 znašala slabih 23 milijonov evrov brez davka, bi morala lekarna izvesti enega izmed postopkov po zakonu o javnem naročanju, a ga ni. To je, kot vemo, tudi eden izmed glavnih očitkov vodstvu javnega zavoda s strani soustanoviteljice soboške občine.



Pomurske lekarne so zdaj v predpisanem roku z odzivnim poročilom odgovorile računskemu sodišču in izkazale načrt aktivnosti z navedbo aktivnosti, odgovornih oseb in rokov za izvedbo aktivnosti, s katerim bo zagotovljena nabava vseh zdravil na podlagi postopka za oddajo javnega naročila. Tako so v Pomurskih lekarnah navedli, da so po neuspešno izvedenem skupnem javnem naročilu ponovno pristopili k izvedbi javnega naročila za zdravila in skupaj z drugimi javnimi zavodi pooblastili Lekarniško zbornico Slovenije, saj po njihovih ocenah na tak način obstaja največja verjetnost, da bo dobavo zdravil izvedla na podlagi zakonskih določb.

7ef1bc17599813392d2f704620d309e7
Nataša Juhnov
Murska Sobota, Pomurske lekarne , lekarne,


Za zdravila na recept še ta mesec, za zdravila brez recepta pa v maju


"Iz predložene dokumentacije je razvidno, da je bila na sestanku med javnimi lekarniškimi zavodi in lekarniško zbornico 18. 2. 2022 sprejeta odločitev, da se najprej izvede javno naročilo za nabavo zdravil na recept, na podlagi česar je bil s sklepom ustrezno popravljen Sklep o začetku postopka oddaje javnega naročila, tako da so v nov postopek vključena le zdravila na recept. Na tem sestanku je bil sprejet tudi prvi terminski plan aktivnosti za izvedbo skupnega javnega naročila. Lekarniška zbornica je za izvedbo skupnega javnega naročila 17. 2. 2022 izbrala zunanjega izvajalca z namenom zagotovitve najvišje možne strokovne podpore za uspešno izvedbo novega skupnega javnega naročila. Iz terminskega plana aktivnosti in predložene dokumentacije med drugim izhaja, da naj bi zunanji izvajalec 9. 3. 2022 pripravil drugi osnutek razpisne dokumentacije, do 11. 3. 2022 naj bi pooblastiteljice posredovale podatke za pripravo skupne razpisne dokumentacije in 14. 3. 2022 naj bi bil osnutek razpisne dokumentacije predstavljen 14 pooblastiteljicam. Objava javnega razpisa je bila po terminskem planu najprej predvidena od 14. 3. 2022 do 18. 3. 2022, iz navedb lekarne pa je razvidno, da je predvidena od 28. 3. 2022 do 31. 3. 2022. Za nabavo zdravil brez recepta za obdobje 48 mesecev je direktor lekarne 23. 2. 2022 sprejel Sklep o začetku postopka za izvedbo javnega naročila za zdravila brez recepta. Iz navedenega sklepa je razvidna ocenjena vrednost 7,5 milijona evrov, da bo izveden odprti postopek in da bo javni razpis objavljen 18. 5. 2022," so zapisali pri računskem sodišču v porevizijskem poročilu.

Računsko sodišče je izkazani popravljalni ukrep Pomurskih lekarn ocenilo kot zadovoljiv, a obenem opozorilo, da so, vse dokler ni izveden postopek oddaje javnega naročila, podani znaki prekrška po zakonu o javnem naročanju, ki določa, da se pravna oseba, ki v zadnjih dveh zaporednih poslovnih letih na bilančni presečni dan bilance stanja izkazuje prihodke, ki presegajo 8, 8 milijona evrov, kaznuje za prekršek (z globo od 25 do 100 tisoč evrov), če kot naročnik odda javno naročilo brez izvedbe ustreznega postopka.

pomurske-lekarne javno-naročilo računsko-sodišče revizija