vestnik

Pomurske raziskovalne nagrade: Mladim, ki se niso zadovoljili s povprečnostjo

A. Nana Rituper Rodež, 12. 6. 2020
Nataša Juhnov
Pomurske raziskovalne nagrade 2019, od leve nagrajenci Nina Balažek, Mateja Černjavič, Ines Flegar, Andreas Sarjaš, Eva Klemenčič in Barbara Petovar. Ob njih še Igor Emri in Mitja Slavinec, v ozadju pa Aleksander Jevšek.
Aktualno

Pomurska izobraževalna fundacija - PIF je osemnajsto leto zapored podelila pomurske raziskovalne nagrade za najboljšo pomursko magistrsko delo, delo aplikativnega značaja in doktorsko disertacijo. Po mnenju strokovne komisije so letos za njihova izjemna dela nagradili šest mladih pomurskih raziskovalcev, štiri za njihova magistrska dela in dva za doktorski disertaciji. In kdo so nagrajenci?

pomurske-raziskovalne-nagrade, pif, pazu
Nataša Juhnov
Pomurske raziskovalne nagrade 2019.

Strokovna komisija, ki jo sestavljajo pomurski akademiki, člani Pomurske akademske znanstvene unije (PAZU), je odločila, da nagradi za najboljši doktorski disertaciji prejmeta dr. Eva Klemenčič (Fakulteta za naravoslovje in matematiko) in dr. Barbara Petovar (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo), nagradi za najbolje magistrsko delo s področja naravoslovja in tehnike podelijo Ines Flegar (Fakulteta za farmacijo) in Andreasu Sarjašu (Fakulteta za strojništvo), nagradi za najboljše magistrsko delo s področja družboslovja in humanistike, poimenovano tudi nagrado Antona Vratuše, pa Mateji Černjavič (Filozofska fakulteta) in Nini Balažek (Filozofska fakulteta). Ines Flegar je študentka Univerze v Ljubljani, vsi ostali pa Univerze v Mariboru.

pomurske-raziskovalne-nagrade, pif, pazu
Nataša Juhnov
Pomurske raziskovalne nagrade 2019.

Pomurski akademik dr. Mitja Slavinec, predsednik uprave PIF, jim je čestital za to, kar so dosegli, in da se pri svojem delu niso zadovoljili s povprečnostjo. Spregovoril je tudi o pomenu znanja in izpostavil, da se svojega znanja ne smemo bati. »Znanje šteje, še posebno pa to, kako ga znate aplicira v industrijo, v gospodarstvo in v družbo ter povezati teorijo s prakso. Mnogi namreč ne izkoristijo svojih potencialov, ker se bojijo.« Spomnil je, da so se pred leti za nagrajevanje v PIF-u znanja odločili, da bi podobno kot športniki, ki že dolgo in v vseh občinah nagrajujejo najboljše, sami nagradili tisti, ki izstopajo s sovjim znanjem. Predvsem pa, pravi, da ne nagrajujemo samo tiste, ki znajo žogo brcniti, ampak tudi tiste, ki jo znajo izdelati in ustvariti.

pomurske-raziskovalne-nagrade, pif, pazu
Nataša Juhnov
Pomurske raziskovalne nagrade 2019.

Zbrane je nagovoril tudi pomurski akademik dr. Igor Emri in izpostavil, da tisto, kar poleg lepot v Sloveniji šteje, njeni ljudje. Mlade je pozval, naj vlagajo v svoje znanje, se izobražujejo, tudi v tujini, ampak naj s svojim znanjem pomagajo Sloveniji in v domači pokrajini. Dr. Aleksander Jevšek pa je v svojem govoru omenil tudi potrebo, da bi v regiji imeli visokošolski študij.

Več v Vestniku. 

PIF mitja-slavinec raziskovalne-nagrade PAZU