vestnik

Pomurski hoteli se spet zapirajo

T. M., 21. 10. 2020
Nataša Juhnov
Tudi družba Sava Turizem bo začela s postopnim zapiranjem namestitvenih kapacitet.
Aktualno

Zaradi omejitve prehajanja med regijami je nadaljnje obratovanje nesmiselno, saj večinoma nagovarjajo goste iz drugih regij

V Termah Vivat v Moravskih Toplicah so s sredo vnovič zaprli vrata. Kot pojasnjuje direktor in lastnik Metod Grah, je bilo do tega dne v hotelu še 150 gostov, od katerih so se večini iztekli aranžmaji. “Ker nagovarjamo predvsem goste iz drugih slovenskih regij, smo se zaradi omejitev pri prehajanju regij odločili, da zapremo vrata.” Vsi zaposleni, razen dežurne službe v recepciji in tehnične službe, bodo šli na čakanje. Grah pojasnjuje, da bodo čas, ko bo celoten kompleks zaprt, enako kot ob prvem zaprtju spomladi, spet izkoristili za investicije, in sicer bodo tokrat prenovili vse hotelske hodnike in kopalnice. Zgradili bodo tudi nov gostinski paviljon, razširili notranjo bazensko restavracijo in glavno restavracijo, prav tako želijo v tem času dokončati tako imenovani animacijski vodni svet. Vrednost vseh del je ocenjena na pol milijona evrov.

moravske-toplice, vivat, turizem, obnova, gradna, koronavirus
Nataša Juhnov
V Termah Vivat bodo tudi tokrat čas zaprtja izkoristili za investicije, pojasnjuje direktor Metod Grah.

Grah, ki je ob začetku epidemije prvi sprožil pobudo za uvedbo turističnih bonov, meni, da gre za pomemben ukrep in upa, da bo vlada podaljšala možnost koriščenja do konca naslednjega leta. “Vsak neizkoriščen bon je izguba za državo, ki ima od tega preko davkov prav tako koristi,” pravi Grah, ki dodaja, da bi morali možnost prenosa vavčerjev razširiti še na sorodnike v drugem kolenu. Nastanitvene kapacitete v Termah Vivat so bile sicer po njegovih besedah razprodane do konca leta. “Letošnje novoletne termine smo razprodali že takoj po božiču lansko leto. Samo novembra so več kot 4000 nočitev pri nas ustvarili gosti iz Češke in Avstrije.” Pri tem Grah opozarja, da je veliko podjetij v turizmu, ki so preživela prvi val epidemije, takrat počrpalo večino rezerv, zato ima predlog, kako bi jim lahko vlada najbolj pomagala: “Naj nam država ne zaračunava tistega, kar nam običajno zaračunava, pri tem mislim na koncesije, vodna povračila, davek od dobička pravnih oseb, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in tako naprej. To bi bila najboljša spodbuda, ki nam jo lahko dajo, saj bi nam s tem direktno pomagali pri likvidnosti.” Sicer Grah poudarja, da je vlada že doslej sprejela veliko dobrih ukrepov za pomoč gospodarstvu: “Brez ukrepov bi se slovensko turistično gospodarstvo razletelo, na ta način pa smo ostali konkurenčni z avstrijskimi in hrvaškimi ponudniki.” Kot še pove, bodo ostali zaprti do nadaljnjega, pri tem izraža upanje, da bi lahko začeli delati v drugi polovici decembra, saj imajo za tiste termine še veliko neodpovedanih rezervacij. 

moravske-toplice, vivat, turizem, obnova, gradna, koronavirus
Nataša Juhnov
Terme Vivat

V družbi Sava Turizem, pod okriljem katere med drugim delujejo Zdravilišče Radenci in Terme 3000 v Moravskih Toplicah, pojasnjujejo, da bodo tudi sami začeli postopno zapirati nastanitvene kapacitete. Kot razlog prav tako navajajo omejevanje prehoda med regijami. Pri tem še dodajajo, da so vse njihove destinacije jeseni in v času krompirjevih počitnic izkazovale zelo dobro zasedenost, ki je bila primerljiva z lansko, pri tem pa so prevladovali domači gostje.  

turizem hoteli