vestnik

(FOTO) Pomurski župani vlado pozvali k sistemski rešitvi za obrambo pred točo in k ustanovitvi pokrajin

Rok Šavel, 16. 6. 2022
Vanesa Jaušovec
Seja Sveta Pomurske razvojne regije v Razkrižju.
Aktualno

Na seji Sveta Pomurske razvojne regije, kjer je prišlo tudi do prenosa predsedstva, padlo nekaj pomembnih regijskih odločitev.

Svet Pomurske razvojne regije (svet regije) je tokrat zadnjič vodil župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, saj po načelu rotiranja enoletno predsedovanje prehaja na župana Občine Kuzme Jožefa Škaliča. Uvodoma so župani v prostorih kulturne dvorane v Razkrižju potrdili zapisnik zadnje seje, ki je 11. maja potekala na ekološki kmetiji Paldauf, kjer so med drugim podprli projekt ptujske občine za termično obdelavo blata iz čistilnih naprav, za kar je večina pomurskih občin že podpisala pismo o nameri, seznanili in podprli so vizijo razvoja pomurskega kmetijstva in se ravno tako seznanili z zakonskimi določili glede občinskega urbanista. Do 1. junija bi ga namreč vse občine morale imeti, a je prišlo do problema s pomanjkanjem kadra, ki izpolnjuje pogoje, zato so občine predlagale, da se rok podaljša do konca leta.

svet regije vučja vas
Rok Šavel
11. maja so se župani sestali na ekološki kmetiji Paldauf v Vučji vasi, kjer je bila osrednja nit razprava o prihodnosti pomurskega kmetijstva, ki jo je predstavil direktor KGZ Murska Sobota Stanko Kapun.

Seznanili so se tudi, da bosta dosedanja člana sveta regije Janeza Magyarja in Aleksandra Jevška, ki nista več župana, zamenjala Ivan Koncut in Zoran Hoblaj. Magyar ravno tako ni več član Razvojnega sveta vzhodne kohezijske regije, njegovo mesto pa bo zasedel eden izmed županov, ki je član Razvojnega sveta pomurske regije.

Naj vlada obravnava obrambo pred točo
V nadaljevanju so župani potrdili Regionalni razvojni program pomurske regije 2021-2027, ki so ga minuli ponedeljek že sprejeli na razvojnem svetu, veliko burneje in polemično pa je bilo pri obravnavi vselej problematične obrambe pred točo. Na seji je bil namreč prisoten tudi prvi mož Letalskega centra Maribor Darko Kralj, ki izvaja letalsko obrambo tudi nad Pomurjem - ta je aktivna od 10. junija. Kralj je predstavil probleme, s katerimi se soočajo v letalskem centru, ki izvirajo predvsem iz pomanjkanja sredstev in višjih stroškov, težavo pa jim povzroča tudi mariborsko letališče, ki se v popoldanskih urah zapre. Kritičen je bil do poskusov o  selitvi projekta v Rakičan, saj je po njegovih besedah za izvajanje obrambe pred točo potrebnega veliko znanja, in se večini županov zahvalil za podporo že od samega začetka projekta. K sofinanciranju zaščite pred točo v letošnjem letu so sicer pristopile vse pomurske občine razen občin Radenci, Hodoš in Ljutomer. Po daljši razpravi, ki se je na trenutke zaostrila in v kateri so sodelovali Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik, Škalič, predsednik razvojnega sveta Tadej Ružič, radenski župan Roman Leljak, državni svetnik Marjan Maučec in predstavniki občin Hodoš ter Ljutomer, so soglasno sprejeli sklep, da vlada problematiko uvrsti na dnevni red svoje seje, najde sistemske rešitve in ustanovi strokovno delovno skupino pri kmetijskem ministrstvu.

seja, razkrižje
Vanesa Jaušovec
Seja Sveta Pomurske razvojne regije v Razkrižju.

seja, razkrižje
Vanesa Jaušovec
Seja Sveta Pomurske razvojne regije v Razkrižju.

seja, razkrižje
Vanesa Jaušovec
Seja Sveta Pomurske razvojne regije v Razkrižju.

seja, razkrižje
Vanesa Jaušovec
Seja Sveta Pomurske razvojne regije v Razkrižju.

Pomoč pomurskih poslancev in ministrov za ustanovitev pokrajin

Še en močan poziv vladi so posredovali tudi v naslednji točki, ko so ponovno spregovorili o ustanovitvi pokrajin. Zadnji projekt, plod katerega je predlog zakona o institucionalni vzpostavitvi pokrajin, je uvodoma predstavil Gorazd Trpin z Inštituta za upravno pravo, na dolgotrajna prizadevanja pa je spomnil tudi državni svetnik Maučec. Pomurski župani so tako vnovič podprli ustanovitev pokrajin, ustanovitev pokrajine Pomurje s sedežem v Murski Soboti in apel naslovili na vlado, da se nadaljujejo vsi potrebni postopki vse do državnega zbora. S sprejetim sklepom bodo seznanili tudi pomurske poslance in ministra iz Pomurja - Ireno Šinko ter Aleksandra Jevška, da naj vsi težijo k temu, da pride do realizacije. Ob koncu je direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah predstavil projekt Dual Tranfer, katerega cilj je povečati pomen in vlogo vajeniškega sistema izobraževanja, nato pa je sledila še formalen prenos predsedstva sveta regije. Kot že uvodoma navedeno, bo v naslednjem letu dni regijski organ vodil župan Občine Kuzma Jožef Škalič, njegova namestnika pa bosta župan Občine Tišine Franc Horvat in župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana.

seja, razkrižje
Vanesa Jaušovec
Seja Sveta Pomurske razvojne regije v Razkrižju.

seja, razkrižje
Vanesa Jaušovec
Seja Sveta Pomurske razvojne regije v Razkrižju.

Pri točki razno so na pobudo nekdanjega državnega sekretarja Mitje Slavinca soglasno podprli ustanovitev in delovanje Znanstvenega in inovacijskega središča Pomurje v Rakičanu (ZIS Pomurje), ki ga je ob koncu svojega mandata s sklepom ustanovila prejšnja vlada Janeza Janše, športno društvo Meteor Melinci pa je pomurske župane 1. julija povabilo k nogometnemu dvoboju med župani in državnimi prvakinjami iz Beltinec - ŽNK Pomurje Beltinci.

Več o razpravi in sprejetih odločitvah sveta regije glede obrambe pred točo in ustanovitve pokrajin pa v naslednjem Vestniku.

svet-regije svet-pomurske-razvojne-regije obramba-pred-točo pokrajine