vestnik

Tudi pomursko članstvo Desusa razdeljeno

Timotej Milanov, 20. 7. 2020
Jure Zauneker
Aleksandra Pivec
Aktualno

Po razpravi pomurskega pokrajinskega odbora o razmerah v stranki ni bilo glasovanja o nezaupnici predsednici Aleksandri Pivec

Kljub ostri razpravi na četrtkovi seji pomurskega pokrajinskega odbora Desusa o dogajanju v stranki in zahtevi predstavnikov nekaterih občinskih odborov, da bi glasovali tudi o nezaupnici predsednici stranke Aleksandri Pivec, se to ni zgodilo. Predsednik pomurskega odbora Janez Kardoš pojasnjuje, da na seji niso sprejeli nobenega sklepa, kot pravi, pa bo od nadaljnjega razvoja dogodkov odvisno, ali se bodo v kratkem spet sestali. Pomurski predstavnici v izvršnem odboru stranke Vijoli Bertalanič, sicer predsednici pomurske pokrajinske zveze Zdusa, so naročili, da se v primeru, da bi bilo na seji izvršnega odbora stranke v četrtek kakršnokoli glasovanje o podpori predsednici, ne izreče niti za niti proti. "Saj se tudi mi nismo izrekli," pravi Kardoš, ki o sami razpravi na odboru ni želel govoriti.

4c94034e6dd3aeb9196371927d2dd5d8
Nataša Juhnov
Franc Jurša in Janez Kardoš

Seji izvršnega odbora naj bi kmalu sledila še seja sveta stranke. V Pomurju so nezadovoljni predvsem člani v ljutomerskem, radenskem, gornjeradgonskem, apaškem in turniškem občinskem odboru stranke. Omenjeni odbori predstavljajo približno polovico članov stranke v regiji, medtem ko druga polovica članstva Pivčevo podpira. Največ nezadovoljstva izvira iz dejstva, da se stranka po kongresu še ni konstituirala v smislu izvolitve določenih delovnih teles, prav tako je precej negodovanja, ker še niso uresničene nekaterih zavez iz koalicijske pogodbe, ki so vezane na interese stranke, med drugim do vzpostavitve urada za demografijo.

Vodstvo stranke se mora postaviti zase

"Nimam več besed, s katerimi bi opisal, kar se dogaja," pravi Drago Kocbek, predsednik radenskega občinskega odbora, ki je bil tudi prvi pomurski občinski odbor, v katerem so se pred januarskim kongresom stranke javno opredelil za Pivčevo in s tem za spremembo v vrhu stranke, a so danes razočarani. "Ne strinjamo se s tem, da smo v koaliciji, prav tako nismo zadovoljni z delom vodstva stranke," pravi Kocbek, ki je tudi član sveta stranke. Na vprašanje, kaj točno s tem misli, pravi, da morajo najprej razčistiti zadeve znotraj stranke, potem pa bo tudi javnosti predstavil, kaj se je dogajalo.

c482c9fbfbb12ea0ecf09402f7e8ee69
Dani Mauko
Radenski odbor Desusa, ki ga vodi Drago Kocbek, je bil prvi pomurski odbor, v katerem so podprli Pivčevo pred januarskim kongresom, a so danes razočarani nad vodstvom stranke.

Tudi predsednik turniškega strankarskega odbora Anton Sep je kritičen: "To več ne gre tako naprej. Najbolj nas moti, da se vodstvo stranke ne zna postaviti zase. Predvsem glede tega, da se predsednik vlade ne drži dogovora, da se v koaliciji ne bomo ukvarjali z ideološkimi vprašanji, prav tako kar naprej spreobrača zgodovinska dejstva. Zato me je občinska organizacija pooblastila, da se na to kritično odzovem." Konrad Niderl, predsednik gornjeradgonskega odbora, v katerem so že izrazili nekatere pomisleke v času sestavljanja vladne koalicije, pojasnjuje, da bodo imeli člani odbora v petek sestanek, po katerem se bodo odločili, kako naprej.

Jurša: "Nekateri niso zadovoljni, da smo v desnosredinski koaliciji"

Pomurski poslanec in vodja Desusove poslanske skupine Franc Jurša dogajanja v pomurskih odborih ne želi podrobneje komentirati, saj se, kot pravi, bolj ukvarja s poslansko skupino in z delom v državnem zboru. "Se pa na lokalni ravni dogajajo stvari, ki jih ne znam prav dobro presoditi. Očitno so nekateri, ki so si zelo prizadevali za spremembe, v zelo kratkem času začeli razmišljati drugače in niso več zadovoljni z delom stranke."

c952f63616de7b02944d86ecc20920d7
Nataša Juhnov
V pomurskih občinskih odborih Desusa na desnem bregu so kritični do vodstva stranke.

Kot pravi, se nezadovoljstvo članov nekaterih občinskih odborov nanaša predvsem na to, da v času epidemije koronavirusa še niso ustanovili različnih odborov in komisij v stranki. "Nekateri posamezniki v stranki pa pač niso zadovoljni s tem, da smo v desnosredinski koaliciji." Jurša meni, da se zadeve ne bodo zaostrile do te mere, da bi to ogrozilo sodelovanje stranke v koaliciji in da gre bolj za pomisleke članov, ki so pretežno leve politične orientacije. Glede dogovorov iz koalicijske pogodbe pravi, da naj bi bil urad za demografijo ustanovljen kmalu, prav tako naj bi bilo že pripravljeno gradivo za ustanovitev demografskega sklada, ki pa naj bi se mu podrobneje posvetili po parlamentarnih počitnicah.

Pričakujejo čimprejšnjo ustanovitev urada za demografijo

Podpredsednik Desusa in nekdanji lendavski župan Anton Balažek se v javnosti največkrat omenja kot prihodnji vodja urada za demografijo, ki naj bi ga vodil minister brez listnice. Sam pravi, da se trenutno še pogovarjajo o vsebinskih vprašanjih v zvezi z demografskim uradom, o ministrski funkciji pa da se z njim še ni nihče pogovarjal: "Seveda bi bil počaščen, če bi mi ponudili to mesto, bi pa moral o tem močno razmisliti."

999492ba69ef4980b390f0982e05315b
Aleš Cipot
Podpredsednik Desusa Anton Balažek meni, da se bodo razmere v stranke umirile.

Na vprašanje, kdaj pričakuje ustanovitev urada v Mariboru, odgovarja: "Mi smo nestrpni, saj menimo, da bi že moral biti ustanovljen." Balažek ocenjuje, da predsednica stranke kljub nekaterim pomislekom še vedno uživa podporo večine članstva tudi na lokalni ravni v Pomurju. "Ti pomisleki so odraz tega, da se v stranki veliko pogovarjamo, kar je prav, ne moremo pa na regijski ravni odločati o nezaupnici vodstvu, zato imamo kongres stranke. Menim, da se bodo zadeve umirile. Seveda imamo vsi člani stranke pomisleke glede sodelovanja v tej vladi, vendar moramo v prvi vrsti gledati na to, kaj je dobro za upokojence in kaj lahko v vladi naredimo zanje."

desus pomurje