vestnik

V domovih za starejše ponudnike storitev pozivajo, naj jim pridejo naproti

Damjana Nemeš, 6. 9. 2021
Damjana Nemeš
V Domu Kuzma so izvedli anketo med stanovalci, da bi izvedeli, ali jih izkoriščenje bonov zanima. Foto Damjana Nemeš
Aktualno

Velikega odziva za zdaj ni, zato se pomurski domovi za starejše znajdejo po svoje in stanovalcem sami pomagajo poiskati najboljše možnosti za uveljavljanje turističnih bonov.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS) je že pozvala ponudnike različnih storitev, naj se približajo stanovalcem socialnovarstvenih zavodov, da bodo ti lahko uveljavili turistični bon, prejet letos poleti. V domovih za starejše namreč biva veliko ljudi, ki zaradi gibalne oviranosti in drugih zdravstvenih težav težko pridejo do ponudnikov storitev, ki jih je mogoče plačati s turističnimi boni.

»Z vabilom smo želeli nagovoriti ponudnike, da se povežejo z domovi in tako stanovalcem približajo svoje storitve. Verjamemo, da se bodo mnogi stanovalci razveselili udobnejših poti do novih knjig, kulturnih dogodkov, organiziranih v domskem vrtu, dostave kulinaričnih specialitet in drugih doživetij, seveda ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov,« nam je povedal Denis Sahernik, sekretar SSZS. Uveljavljanje bonov bi pri stanovalcih socialnovarstvenih zavodov potekalo tako kot pri vseh drugih potrošnikih, zaposleni v domovih, predvidoma iz socialnih služb, pa bi prejete ponudbe predstavili stanovalcem in jim pomagali, da bone izkoristijo, če bi to želeli.

rogašovci, dom-starejših-rakičan-enota-elizabeta
Jure Zauneker
Stanovalci enote Elizabeta Rogašovci bodo lahko bone izkoristili pri ponudniku gostinskih storitev, ki je tudi lastnik objekta, v katerem enota Doma starejših Rakičan deluje. Foto Jure Zauneker

Ponudniki storitev se še niso odzvali


Kakšen je odziv v praksi, smo povprašali Dom starejših Rakičan, pod okriljem katerega delujejo enote Rakičan, Murska Sobota in Elizabeta Rogašovci, ter Dom Kuzma. »S pobudo SSZS, da bi se ponudniki kulturnih, gostinskih, turističnih in drugih storitev povezali s socialnovarstvenimi zavodi po Sloveniji in stanovalcem omogočili uporabo turističnih bonov, smo seznanjeni in jo tudi podpiramo, saj smo prepričani, da bi lahko starejši s tem pridobili marsikatero pozitivno in novo izkušnjo. Žal pa za zdaj v zavodu nismo dobili še nobene ponudbe lokalnih ponudnikov,« pove Tanja Petrovič, samostojna svetovalka socialne službe Doma starejših Rakičan. Doda, da so se v zavodu aktivno vključili v promocijo uveljavljanja turističnih bonov in stanovalce na mesečnih sestankih seznanjajo z možnostjo uporabe bonov in jih k temu spodbujajo. »Trenutno socialna služba v matični enoti Rakičan za pet stanovalcev ureja bivanje za turistične bone v okoliških zdraviliščih, veliko stanovalcem, ki jim zdravstveno stanje ne dopušča izkoriščenja bona, pa pomagamo pri prenosu bona na sorodnike,« še pravi Petrovičeva.
Podobno je v Domu Kuzma, doslej se ni pri njih oglasil še noben ponudnik. »Smo pa v domu pred časom že razpravljali o tem. Strokovna ekipa je sklenila, da bomo vsem, ki bodo želeli izkoristiti turistične bone, to tudi omogočili. Izvedli smo anketo med stanovalci in vsem, ki jim zdravstveno stanje to dopušča, ponudili možnost uporabe bona za kosila v bližnji gostilni, za obisk term ali živalskega vrta Sikalu ZOO,« je povedala Melita Ficko, strokovna direktorica Doma Kuzma. Od vseh vprašanih stanovalcev jih je bilo več kot 60 odstotkov zainteresiranih za izkoriščenje bona, največ jih je izrazilo interes za obisk bližnje gostilne.

V domski kavarni bonov ne morejo izkoristiti
Zakonodaja pa ne omogoča, da bi stanovalci socialnovarstvenih zavodov turistične bone izkoristili v domu, denimo za nakup hrane ali pijače v domski kavarni. »Želeli bi si, da bi bilo to mogoče, saj bi se s tem možnost uporabe bonov stanovalcem najbolj približala. Zaradi zdravstvenih težav namreč mnogi težje koristijo storitve izven zavoda. Večje možnosti za uporabo turističnih bonov imajo sicer naši stanovalci v enoti Elizabeta, naš zasebni partner, ki je lastnik objekta, je hkrati tudi ponudnik gostinskih storitev, zato se tam s stanovalci že dogovarjajo o možnosti uporabe bonov,« pove Petrovičeva. Koliko ponudnikov storitev se je v posamezni regiji odzvalo povabilu SSZS, ni znano, saj skupnost teh ponudb ne zbira.

enota-elizabeta ponudniki turitični-boni starostniki