vestnik

Poostren policijski nadzor: V avtobusu tudi po 60 potnikov 

A. B., 24. 7. 2018
Jure Zauneker
Med poostrenim nadzorom se promet preusmeri skozi počivališče Dolinsko.
Aktualno

V zadnjem julijskem tednu bodo policisti še natančneje nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov. Največ preglavic povzročajo Romuni. 

dfb8b48af76ad0c81414fc50f3bcd8a1
Jure Zauneker
Običajna podoba poostrenega nadzora.


Do nedelje, 29. julija, bo v večini evropskih držav, tudi Sloveniji, potekal poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor bodo opravljali tudi pomurski policisti. Policisti bodo preverjali spoštovanje cestnoprometnih pravil, pozorni pa bodo predvsem na kršitve, ki so povezane s trajanjem vožnje terobveznimi počitki in odmorivoznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami – tahografi intehnično brezhibnostjovozil.


V želji za zaslužkom vozniki preprosto tvegajo, da bodo kaznovani, saj v kombiju običajno vozijo več potnikov, kot je dovoljeno, ali pa imajo naloženega preveč tovora.


Kontrolirali bodo še ustreznost listin in pozornost namenilipravilnemu nalaganju in pritrditvi tovorater preobremenjenosti vozil. Modreuniforme pa bodo tudi preverjali, ali vozniki tovornih vozil med vožnjo uporabljajomobilne telefone, kar lahko vpliva na zmanjšano zbranost med vožnjo. Policisti bodo ugotavljali še, ali so vozniki tovornjakov in avtobusov pripeti zvarnostnim pasom.


Statistika kaže, da skoraj vsak drug kombi ali tovornjak pelje več tovora, kot bi ga lahko. Zgodilo se je že, da je bilo v enem kombiniranem vozilu, ki ima nosilnost 3.500 kilogramov, naloženo za 2.000 kilogramov preveč tovora. Pripetilo se je celo, da je bilo v avtobusu šestdeset in več ljudi, ki so malo in veliko potrebo opravljali kar v steklenice in vrečke, saj izstop zaradi blaga v notranjosti ni bil mogoč. Še največ kršitev zakrivijo prav vozniki različnih kombijev, najpogosteje Romuni, ki se namreč preživljajo s prevozi. V Italijo in Španijo vozijo sezonske delavce, zdomcem pa vse vrste blaga, od kruha do vložene zelenjave. V želji za zaslužkom preprosto tvegajo, da bodo kaznovani, saj v kombiju običajno vozijo več potnikov, kot je dovoljeno, ali pa imajo naloženega preveč tovora. Cenik transporta? Do 150 evrov za prevoz potnika iz Italije na vzhod ali obratno in pol evra je cena za kilogram tovora.

bb79050fc28209fb63dd35515cbe0ead
Jure Zauneker
Običajna podoba poostrenega nadzora.

Ob policistih običajno kontrolo opravljajo še mobilni oddelki finančne uprave in cestninski nadzorniki, obsežen nadzor pa poteka tako, da se ves promet po avtocesti preusmeri preko počivališča, običajno Dolinsko, ki je sicer v smeri iz Lendave

Jure Zauneker
Pogosto vozniki v kombiju prevažajo več tovora, kot je dovoljeno. 
avtocesta akcija policija promet