vestnik

Porabski Slovenci imajo novo vodstvo

Silva Eöry, 6. 11. 2019
Silva Eöry
Rokovanje starega in novega predsednika Državne slovenske samouprave.
Aktualno

Karel Holec je prevzel vodenje Državne slovenske samouprave

V prostorih Slovenskega kulturnega in informativnega centra v Monoštru je včeraj popoldne potekala ustanovna seja Državne slovenske samouprave (DSS). Petnajst članov, ki so bili izvoljeni na oktobrskih lokalnih in manjšinskih volitvah na Madžarskem, je za novega predsednika te krovne organizacije porabskih Slovencev soglasno izvolilo Karla Holca, medtem ko je Martin Ropoš, ki je DSS vodil vse od ustanovitve, postal podpredsednik.

državna-slovenska-samouprava, ustanovna-seja, monošter
Silva Eöry
Ustanovna seja Državne slovenske samouprave je bila v Slovenskem kulturnem in informativnem centru v Monoštru.

»Čast mi je, da so mi zaupali vodenje Državne slovenske samouprave. Hkrati je to tudi velika odgovornost, saj vem, da me čaka veliko dela,« je poudaril novopečeni predsednik DSS, ki v tej krovni organizaciji aktivno deluje že vse od njene ustanovitve leta 1994. 50-letni novinar in fotoreporter časopisa Porabje, ki je znan tudi po tem, da že vrsto let uspešno vodiPorabsko kulturno in turistično društvo Andovci, je ob tem še poudaril: »Na začetku smo imeli le eno pisarno, danes smo upravljalec obeh dvojezičnih osnovnih šol, poleg tega pod našim okriljem delujejo številne narodnostne institucije, med njimi tudi Radio Monošter. To, da živimo ob meji prej ni bila naša prednost, upam pa, da bo zdaj, ko je madžarska vlada potrdila Razvojni program Porabja, drugače.«

budimpešta, madžarska
Silva Eöry
Karel Holec je novi predsednik Državne slovenske samouprave

Slovenska skupnost je na letošnji volitvah za člane državne samouprave postavila le eno listo, ki jo je predlagala Zveza Slovencev na Madžarskem. Podprlo jo je 604 od skupno 859 volivcev, ki so vpisani v narodnostni volilni imenik. Člani DSS so postali: Ilona Bartakovič, Irena Libritz Fasching, Tamaš Grebenar, Karel Holec, Peter Kondor, Andrea Kovács, Laci Kovač, Gabriela Labritz, Laci Nemeš, Eva Lazar, Martin Ropoš, Laci Soós, Eržebet Emberšič Škaper, Štefan Trajber in Ildiko Dončec Treiber. Volivci so 13. oktobra izvolili tudi člane desetih slovenskih lokalnih samouprav, in sicer v sedmih porabskih vaseh ter v Sombotelu, v Mosonmagyaróvárju in v 11. okrožju Budimpešte.

državna-slovenska-samouprava, ustanovna-seja, monošter
Silva Eöry
V Državni slovenski samoupravi je 15 članov

državna-slovenska-samouprava porabje karel-hojec