vestnik

Poroki in krstu lahko prisostvuje 15 ljudi, birme prestavljene na jesenski čas

I.B., 30. 4. 2020
Reuters
Obhajilo boste lahko prejeli le na roko.
Aktualno

Kot smo že poročali, so se slovenski škofje odločili, da bodo cerkve vrata za vernike spet odprle v ponedeljek, 4. maja. Danes so javnosti predstavili nova navodila za obrede.

Slovenski škofje ordinariji so na seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) sprejeli nova navodila, po katerih se bodo obhajala bogoslužja v cerkvah. "Čeprav epidemija COVID-19 še ni končana, želimo vernikom z novimi navodili omogočiti dostop do zakramentov in življenja v župnijah," sporočajo. 

V cerkvah z maskami

Svetih maš se tako od ponedeljka naprej lahko udeležujejo le zdravi verniki, ki nimajo simptomov okužb dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Škofje starejšim, kroničnim bolnikom in drugim ogroženim osebam priporočajo, da maše še naprej spremljajo preko medijev. Verniki bodo morali v cerkvah nositi zaščitno masko ter si pri vhodu razkužiti roke. Prav tako bodo morali verniki cerkvah ohranjati razdaljo 1,5 metra, to pomeni, da bo vsaka druga vrsta prazna. V cerkvi je lahko zaenkrat le toliko ljudi, kolikor jih prostor lahko sprejme ob upoštevanju varnostne razdalje. Maske so obvezne tudi za sodelavce pri bogoslužju, razen za duhovnika.

Ob vstopu v cerkve ne sme biti blagoslovljene vode, iz SŠK pa duhovnikom svetujejo, da pokrižanje nadomestijo z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov od oltarja. Rokovanje je še naprej prepovedano, obhajila pa bodo verniki prejemali le na roke. "Preden se obhajajo, si verniki s prosto roko odmaknejo masko, takoj po zaužitju svete hostije pa si masko zopet namestijo čez obraz," pojasnjujejo in dodajajo, da bo moral masko imeti tudi delivec obhajila. "Po vsaki sveti maši bo potrebno obvezno prezračiti cerkve," so še sporočili iz SŠK. 

cerkev, koronavirus
Nataša Juhnov
Pred vstopom v cerkev si boste morali razkužiti roke.

Kako je s spovedjo, krstom, obhajilom in birmo?

Spoved se lahko obhaja na prostem, v cerkvah, kapelah in veroučnih prostorih, v spovednicah in spovednih kabinetih pa ni dovoljena. "Pri spovedi spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra," je zapisano v navodilih. 

Pri svetem krstu je lahko največ 15 najožjih sorodnikov. Ti morajo ohranjati medsebojno razdaljo in nositi zaščitne maske. Enaka navodila veljajo tudi za sklenitev svetega zakona. "Po presoji duhovnika in po posvetu s starši ustrezno pripravljenih otrok je mogoče podeliti zakrament prvega svetega obhajila v skupinah z največ 5 prvoobhajanci ob 4 nedeljah oziroma delavnikih. Za druge otroke, ki še niso pripravljeni, se podeljevanje zakramenta prvega svetega obhajila preloži na jesenski čas," pojasnjujejo odločitev škofje. Na jesenski čas je zaradi osebnega stika med birmancem in birmovalcem preložena tudi birma. Pri pogrebih pa so lahko še naprej prisotni le najožji sorodniki. 

odranci, cerkev
Nataša Juhnov
Cerkve v ponedeljek odpirajo vrata za vernike.

Prav tako po župnijah še naprej ni verouka, drugih oblik izobraževanj in župnijskih srečanj. Poletni oratoriji bodo lahko potekali ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov. Letos pa odpadejo tudi šmarnice za otroke v cerkvah, branje šmarnic za odrasle pa poteka v okviru rednih maš. 

slovenska-škofovska-konferenca navodila-za-obrede koronavirus