vestnik

Posebna policijska enota: Vsi za enega, eden za vse

ABE, 20. 8. 2018
Aktualno

Izurjeni za najbolj kočljive položaje. Enota pomurske policije spada v državi prav v vrh.   

Slovenska policija je pri zagotavljanju varnosti na četrtkovi nogometni tekmi med Mariborom in Galsgow Rangersi ter na nedeljski tekmi med Olimpijo in Mariborom uporabljala tudi tako imenovano Posebne policijske enote (PPE). Na četrtkovi tekmi je sodelovala tudi PPE Policijske uprave Murska Sobota (PPE PUMS).


Nekakšna elitna enota vsake policijske uprave se običajno skliče za naloge, ko redne policijske sile ne morejo ustrezno ukrepati oziroma ko gre za večje kršitve javnega reda, različne preiskave, aretacije storilcev hujših kaznivih dejanj, iskanje pogrešanih ljudi ter ob naravnih in drugih nesrečah. Člani so namreč dodatno opremljeni in usposobljeni za opravljanje težjih in zahtevnejših nalog. V preteklosti je bila med drugim aktivirana maja 2004 po streljanju na Pušči in septembra 2006 med napetostmi na Hotizi. Levji delež pa je imela tudi drugod po državi pri zagotavljanju javnega reda med ljudskimi vstajami ob koncu leta 2012 in začetku leta 2013. Prav tako je sodelovala v aktivnostih po vsej državi v času begunske krize leta 2015. Februarja letos je v romskih naseljih v Beltincih in Dokležovju nudila pomoč pri kriminalističnih preiskavah in marca varovala nogometno tekmo med Muro in Nafto v Murski Soboti.
Akcija v pol ure
Ukaz za delovanje enote izda generalni direktor policije ali direktor posamezne policijske uprave. Da se enota skliče v popolnosti, je potrebno nekaj manj kot šestdeset minut. Hitrejši del enote je na položajih lahko tudi v pol ure. Poleg standardne opreme policisti posebnih policijskih enot razpolagajo še z dodatno opremo. Če varujejo nogometno tekmo, je član enote opremljen s protiizgredniško opremo. Zaradi njihove robustne oprave so se jih med ljudmi prijeli vzdevki, kot so "robokopi", "ninja želve" ali "želvaki". Če pa obstaja sum uporabe strelnega orožja, policisti PPE nosijo neprebojne čelade in jopiče.

Da lahko policisti PPE razrešijo najbolj kočljive položaje, morajo opraviti več urjenj. Na vsakoletnem preizkusu posebnih enot slovenske policije v vadbeno-oskrbnem centru v Gotenici pri Kočevski Reki je tukajšnja posebna enota redno prav v državnem vrhu, saj pokaže visoko stopnjo usposobljenosti in svoje poslanstvo opravlja z odliko. PPE PUMS je bila lani zaradi opravljanja nalog javne varnosti aktivirana petnajstkrat, leta 2016 pa enajstkrat. Šlo je predvsem za naloge vzdrževanje javnega reda in miru na športnih prireditvah in nudenja pomoči policijskim enotam, pogosto pa je priskočila na pomoč PU Maribor, kot je bil to primer prejšnji četrtek.

posebna enota policija akcija tekma