vestnik

"Poskrbim za vašo celostno podobo"

Marina Vrbnjak, 21. 9. 2019
Osebni arhiv
SimonaFartek
Aktualno

Simona Fartek modne trende spremlja že od otroštva – Celostna podoba je izraz osebnosti posameznika

Simona Fartek si je že kot srednješolka želela postati modna oblikovalka. »S prvim zasluženim denarjem sem si pri petnajstih letih kupila obleko in čevlje. To je bil prelomni trenutek, ko sem v sebi zaznala, da me v odnosu do mode in oblačil žene iskrena strast, ki v življenju ne bo popustila,« se spominja. A ko se je po gimnaziji odločala za študij in vpisovala na fakulteto, pri nas ni bilo študija, ki bi zajemal produktno in modno oblikovanje ter stiliranje. »Danes obstaja prav taka smer, tekstilije in oblačila na fakulteti za dizajn,« pove.

simona-fartek, impressed
Marina Vrbnjak
Simona Fartek

Pot jo je zaradi ljubezni do učiteljskega poklica ponesla na pedagoško fakulteto, zatem pa se je več kot deset let posvetila poučevanju na šoli. »Vendar moja strast in zanimanje za oblačila, modo in vse, kar je lepo, estetsko, nista zamrla in notranji klic po tovrstnem izražanju je postajal vedno glasnejši,« pove. Zato se je odločila za samostojno pot in pustila delo v javnem sektorju. »Nenehna osebna in profesionalna rast, ki jo doživljam ob prostem kreativnem izražanju in zadovoljstvu strank, mi daje še večjo motivacijo in me žene naprej. Trdno verjamem, da ima vsak posameznik svoj slog, samo najti ga mora, oblikovati in negovati. Z naročniki zato z veseljem delim svoja znanja in strast do vsega estetskega, lepega, lepih oblačil in predvsem dobrega počutja v njih,« pove. Ob delu, ki ji je pisano na kožo, pa ji veliko pomeni tudi svoboda, ki ji jo daje podjetništvo.

Kjer je volja, je tudi pot

Za modne stiliste velja, da morajo biti kreativni, ustvarjalni, z dobro razvito domišljijo in tudi samoiniciativni, kar se je pri Simoni Fartek izražalo že v otroških letih. »Prvi spomin, ki ga imam v povezavi s kreiranjem, sega na začetek osnovne šole, ko sem bila stara okoli osem let. Takrat sem izdelala prvo obleko, in sicer za barbiko,« pove. »Kaj hitro nisem bila več zadovoljna samo z ročnim šivanjem in prilastila sem si mamin stari bagat, šivalni stroj, ki njej nikoli ni služil preveč. Pri meni se je s tem začelo: izdelovanje in šivanje oblačil, krojenje brez krojev in predelovanje maminih oblek,« pripoveduje in doda, da je glavni razlog tičal v tem, da je bila razočarana nad ponudbo, ki so jo takrat, v zgodnjih devetdesetih letih, imeli pri nas. V šivanju je bila samouk. »Nekaj napotkov mi je dala mamina prijateljica, šivilja stare šole, ki se je samo čudila, od kod mi taka volja in vztrajnost.« Veljala je za neobičajno mladostnico. »Že v začetku srednje šole sem se oblačila zelo neobičajno za mladostnico. Ko so vsi nosili džins in bulerje, sem jaz nosila petke in oblekice,« se spominja.

DSC_8197
Marina Vrbnjak
Simona Fartek

Ne mara simetrije

Kot mlada mamica je šivala oblačila tudi za sina, kmalu pa je svojo ustvarjalno žilico sprostila tudi ob izdelovanju nakita. »Izdelovala sem ga iz naravnih materialov, lesenih gradnikov, koščkov školjk. Predvsem uhane in prstane, pa tudi ogrlice iz lesenih krogel. Čeprav so jih vsi nizali, so bile moje drugačne, ker ne maram simetrije, in zato je bil tudi moj nakit nesimetričen,« pojasni. V poplavi izdelovalcev nakita se nikakor ni videla v prodaji na stojnicah, zato je nakit izdelovala samo po naročilu. »Predvsem sem želela vedeti, za koga bo, kakšna je ženska, ki ga bo nosila, kakšne barve ima rada, kakšna je njena osebnost, videz, karizma. To mi je olajšalo izdelavo in bilo v pomoč, ko sem jim svetovala obliko, izbiro materiala.« Vseskozi pa je svojo kreativnost vključevala že v poklic učiteljice razrednega pouka. Ustvarjala je dekoracije za šolske prireditve, razstave, ob spremembi letnega časa pa je v učilnici zmeraj izdelala novo dekoracijo za otroke.

Svetovalka za gradnjo osebnega stila

»Danes vse te izkušnje, nabrane po raznih kanalih oziroma poteh izražanja, prepletam v svoji storitvi. Znanje šivanja mi omogoča predvidevanje in svetovanje, kaj se da kje prilagoditi, če kos oblačila ni ravno ulit. Nakit pa je kot del celostne podobe nepogrešljiv dodatek, ki zaokroži končno podobo. Vse te pretekle izkušnje so dodana vrednost, da je moja storitev še bolj kompleksna, celovita in resnično prvoosebna,« pravi kot ustanoviteljica podjetja Impressed. »Impressed pomeni v prevodu biti pod vtisom občudovanja nečesa ali spoštovanja nekoga in ravno to zagovarjam v ideji in poslanstvu. Ljudje imamo v vtisu, ki ga ustvarimo, velik potencial in kot takega se ga moramo zavedati in ga s svojo izdelano podobo usmeriti sebi v prid,« razloži. Njeno delo svetovalke za gradnjo osebnega stila je večinoma terensko. Individualno svetuje strankam ali predava, izvaja delavnice ali izobraževanja. »Imam občutek, da je moje delo v Pomurju med tistimi, ki zanj vedo ali me osebno poznajo, z navdušenjem sprejeto. Lahko bi celo rekla, da so spodbude, da sem se tega lotila, prihajale iz kroga ljudi, s katerimi tu bivam. Seveda pa je delo take narave, da nikakor nisem omejena na območje Pomurja, celo nasprotno, želim si delovanja širše, tudi prek mej naše države,« pove za konec.

simona-fartek svetovalka-za-gradnjo-osebnega-stila impressed