vestnik

(Poslanica evangeličanskega škofa) Naj se srca napolnijo s Kristusovo ljubeznijo

Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji, 25. 12. 2022
Jure Zauneker
V imenu Evangeličanske cerkve v Sloveniji želim zdravo, mirno ter ljubezni polno Gospodovo rojstvo vsem bratom in sestram v vseh krščanskih cerkvah.
Aktualno

Božič kot praznik miru in ljubezni govori o prihodu Odrešenika, majhnega, nebogljenega otroka na ta svet.

Da bi obvarovala otrokovo življenje, sta bila Marija in Jožef zaradi težkih geopolitičnih razmer in preganjanja prisiljena zbežati v tujo deželo. Pozneje Jezus v svojem delovanju, čeprav se svet ni spremenil na boljše, vedno poudarja pomen ljubezni, z mislijo: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo … in ... Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.« (Mk 12, 29-30) Izpolnjevanje teh zapovedi pomeni uresničevati poslanstvo, ki nam ga je namenil Bog. Človek, ki je ustvarjen po Božji podobi, naj bi postal Stvarnikov sodelavec, ljubeč ter skrben sopotnik bližnjemu in odgovoren upravljavec materialnih dobrin.



Podobno kot v času Jezusa tako je svet danes v kritičnih razmerah. Mnogo družin mora zaradi vojne, lakote ali naravnih katastrof zapustiti domove. Božič nas spodbuja, da izkazano ljubezen delimo z našim bližnjim. Ali ni bistvo božiča, da odpremo svoje srce in vrata našega doma za Kristusa in sočloveka v stiski? Naj se naša srca na božič napolnijo s Kristusovo ljubeznijo, usmiljenjem, mirom, da postanemo sočloveku v stiski ljubi in dobri domačini. Zaključil bi s švedsko otroško molitvijo: »Molim za vse otroke, ki nimajo postelje, v kateri bi spali, ki ne prejmejo dovolj hrane, nege in pomoči, tako kot mi. Za vse otroke, ki nimajo mirnega kotička ali igrač za igro. Za vse otroke, ki morajo od doma, proč od matere in očeta – Bog varuj jih! Pošlji koga, da jim bo našel dom. Amen.« Dodajam: »Naredi, da jim bomo mi ponudili in postali topel dom ter zavetje. Božič, dan ljubezni in miru, naj postane doživetje in realnost vsakega na tem svetu.«



V imenu Evangeličanske cerkve v Sloveniji želim zdravo, mirno ter ljubezni polno Gospodovo rojstvo vsem bratom in sestram v vseh krščanskih cerkvah. Z odprtimi rokami pozdravljam pripadnike judovske in muslimanske skupnosti, s katerimi smo povezani po očaku Abrahamu, prav tako vse nezaželene in izobčene, tujce, oslabele in osamljene, družine v ljubečih in v nemirnih odnosih. Božja beseda naj nas povezuje, Gospodova ljubezen in njegov mir pa naj sta vedno z nami.

poslanica leon-novak božič